четвъртък, 08 ноември 2018, 14:20 ч.

Остра демографска криза

УЖАСЯВАЩА СТАТИСТИКА! 2 млн. българи стегнали куфарите за 30 г., над милион – обмислят!

BNews.bg

УЖАСЯВАЩА СТАТИСТИКА! 2 млн. българи стегнали куфарите за 30 г., над милион – обмислят!

Над два милиона българи са напуснали страната през последните 30 години в търсене на друга възможност за себе си.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на форум на тема "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика" в София.

По думите на Йотова много от хората обмислят да напуснат България и да намерят своята реализация навън.

"Резултатите са ясни - остра демографска криза, влошаващи се тенденции, неразвита и отчасти блокирана икономика", заяви вицепрезидентът.

Тя отбеляза още, че данните от изследването, което ще бъде представено днес, показват, че над един милион българи на възраст от 18 до 64 години имат нагласата да емигрират, за да търсят своето работно място и препитание навън, предаде БТА.

По думите на Йотова причините са различни - от търсене на по-добро заплащане, професионална реализация и кариера до по-добри социални условия, повече правила, сигурност.

Според вицепрезидента няма как да се справим с проблемите без истинско реално развитие на българската икономика.

Тя смята, че липсва многогодишна икономическа и финансова рамка за развитие на България, която да даде перспектива какво ще правим в страната в следващите 10, 20, 50 години.

По думите на Йотова има сходство в приоритетите за развитието на икономиката в програмите на всички партии. Този необявен консенсус не ражда никаква конкретика и не дава реални решения, коментира вицепрезидентът.

"Приходите в българската икономика от работещи извън страната са по-големи от реалните инвестиции", каза още Йотова и допълни, че за развитието си цели 80% от българските общини чакат на европейското финансиране.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • P. - 17:17, 08 ноем.

    Добър ден!… Иска ми се денят да е наистина хубав! Дано за всички тук да е точно така. Защото за две жени и един мъж той е просто жесток! Мисля, трябва да подкрепим двете смели жени, г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова, дръзнали да защитят правото на хората в “Младост” да живеят доколкото е възможно природосъобразно. Предлагам всеки да изпрати следния или още по-добър от този текст до сайта на Министерството на правосъдието : “Свобода за г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова и солидарност с пиара на р-н “Младост” г-н Петър Кържилов. Подкрепяме тяхната борба с държавата-мафия, защитили правото на жителите на “Младост” за въздух и зеленина – за тях и техните деца”.

Напиши коментар

Коментари