четвъртък, 08 ноември 2018, 17:00 ч.

Мерки

Как НАП ще се справи със "заплатите в плик"?

BNews.bg

Как НАП ще се справи със "заплатите в плик"?

НАП предприема мерки за намаляване на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“.

Това съобщиха днес от приходната агенция на кръгла маса. В събитието участваха представители на НАП, НОИ и Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Всеки новоназначен служител ще получава електронно съобщение с информация за декларирания му осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие.

Всички участници в кръглата маса изразиха мнение, че най-ефективният подход за справянето с риска от укриване на доходите е свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Други начини за справяне с укриването на доходи са срещи с представители на браншови организации на рискови отрасли, сключване на споразумения с тях, насърчаване на т. нар. саморегулация в браншовите организации, включително и чрез законодателни мерки.

Именно по-добрата информираност за проблема стои в основата на информационната кампания на НАП "Заплата в плик". На специално създаден сайт всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар „калкулатор на загубите“.

Той изчислява колко пари ще загубим в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии, съобщи Офнюз.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ха - 20:02, 08 ноем.

    Поредната безмислица. Всички работещи знаят на каква заплата ги осигуряват и си взимат разликата в плик.

  • нема пенсия - 17:52, 08 ноем.

    Дойде време да се пенсионират боклуците с високите пенсии....а пари за пенсии - йок...Затова ще вземат от едни, за да дадат на други...Както се казва от народа, за избраните от народа.

Напиши коментар

Коментари