четвъртък, 08 ноември 2018, 17:32 ч.

Болезнена тема

Менда Стоянова плаши с фалити и високи застраховки, Манолова иска оттегляне на предложението

BNews.bg

Менда Стоянова плаши с фалити и високи застраховки, Манолова иска оттегляне на предложението

Над 300 дела за обезщетения по „Гражданска отговорност” са заведени в последните три месеца обяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).

За съвместно заседание на комисиите по бюджетни и правни въпроси представители на застрахователния бранш дадоха и още данни за съдебната практика след решението на ВКС, което разширява кръга на близките, които могат да предявят претенции за неимуществени щети след смърт на лице на пътя. Става дума за 828 наследници от новия кръг. Исковете са за малко под 100 млн. лв., които трябва да останат блокирани до приключване на делата.

Според Менда Стоянова без повишаване на цената на застраховката, ще се стигне до фалити в бранша.

В комисията се обсъжда въвеждането на лимити за неимуществени щети за загинал близък на пътя. Според текстовете съпругът, съпругата или партньорът на загиналия ще има право на 20 000 лева, а останалите близки – по 15 000 лева. От застрахователния бранш предупредиха, че това ще оскъпи тройно задължителната полица и тя ще достигне средна цена от 1000 лева.

Въвеждането на лимити беше оспорено както от адвокати, така и от зам.-председателя на парламента Явор Нотев („Атака”). Той посочи, че промените в Застрахователния кодекс трябва да минат през обществено обсъждане.

Адвокатите пък подчертаха, че Комисията за финансов надзор е знаела от 2012 г. за промените в европейските регламенти, които в момента създават сложната ситуация. Един от техните представители даже отбеляза, че има стаж в две застрахователни дружества, които от години са били наясно какво предстои.

"От дебата не разбрах какви щети ще поемат застрахователните компании", заяви омбудсманът Мая Манолова. Тя очаква да се оттегли предложението за промени в Кодекса за застраховането и настоява за честен и почтен анализ за добрите европейските практики, както и за финансов анализ на проблема.

Според обществения защитник предложението за поправки в закона би хвърлило България в нарушение на европейската директива.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари