четвъртък, 08 ноември 2018, 18:00 ч.

Обществено обсъждане

Експертите на два полюса за срока на майчинството

BNews.bg

Експертите на два полюса за срока на майчинството

Работодатели и синдикати водят спор по темата за намаляването на майчинството от две на една година, както и за прекратяването на натрупването на платен отпуск за времето, в което жените отглеждат малки деца.

В студиото на „Плюс минус“ председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментираха въпросите, възмутили много млади и бъдещи майки.

Велев подчерта, че към момента майчинството у нас е най-дългото в сравнение с всички останали страни в ЕС. То продължава 58 седмици при едва 14, заложени като минимум според европейските директиви.

„Освен това, целта, която се поставя с въвеждането на дългото майчинство - увеличаване на раждаемостта, не се постига. Дори напротив – тя бележи спад“, каза Велев.

Според Манолов обаче срокът, за който младите майки отглеждат децата си в ЕС, е прекалено кратък. В това отношение преди време България била давана за пример и се обсъждало удължаването на майчинството и в други страни членки.

„Съмнявам се, че срокът на майчинството има нещо общо с раждаемостта. И няма как идеята за намаляването му да стане популярна“, категоричен бе Манолов.

Васил Велев определи като „твърде нелогична“ практиката да се ползва два месеца отпуск след майчинството за сметка на предприятието, в което работи съответната майка. Според председателя на АИКБ заплащането на отпуска на жените, отглеждали децата си две години, трябва да се изработва от други майки, които са се върнали на работа по-рано от предвиденото.

„Не приемам тезата, че това се случва за сметка на другите работещи“, заяви Манолов.

Засега предложенията за промени не са официално внесени, а обявени само за обществено обсъждане, подчерта Велев.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари