четвъртък, 15 ноември 2018, 15:50 ч.

С помощта на радар

Откриха кратер с големината на Париж под ледовете на Гренландия

BNews.bg

Откриха кратер с големината на Париж под ледовете на Гренландия

Той се намира под ледника Хиавата.

С помощта на радар, американски учени откриха метеоритен кратер с размерите на Париж под ледовете на Гренландия, съобщава БТА.

Небесното тяло се е сблъскало със Земята преди 12 000 години. Според учените е много вероятно отломките от него, изхвърлени в атмосферата, да са повлияли на климата и да са разтопили голямо количество лед. Това е предизвикало постъпване на големи количества студена вода в протока Нарес, разделящ Гренландия и Канада. Този процес е повлиял на морските течения в целия регион.

Железният метеорит е бил с размери най-малко 1 км.

Това е първият кратер от подобен тип, открит в Гренландия и въобще под ледена покривка. С широчина 31 км, той е сред 25-те най-големи подобни образувания на нашата планета и се намира под ледника Хиавата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари