четвъртък, 15 ноември 2018, 17:10 ч.

От гледна точка оцеляване

Руският танк "Армата" или израелският "Меркава" е по-добър?

BNews.bg

Руският танк "Армата" или израелският "Меркава" е по-добър?

Според автора на материала със сигурност израелският танк ще има преимущество над Т-14 по отношение на съвършенството на апаратурата и възможностите на екипажа да следи бойната обстановка.

Руският танк "Армата" Т-14 вероятно притежава по-добри възможности от гледна точка на оцеляване, защита и маневреност в сравнение с израелския танк "Меркава", но най-вероятно му отстъпва от гледна точка на съвършенството на апаратурата и способността на екипажа да следи за окръжаващата обстановка. Това се изтъква в анализ на американското издание за геополитика The National Interest.

По думите на автора на материала, в процеса на изпитание на най-новите оръжия Русия може да изпрати танкове "Армата" в Сирия, като затова симулира ситуация, при която може да се случи бойно стълкновение между "Армата" и "Меркава".

В сравнение с основния боен танк на Израел, Т-14 вероятно е по-напреднала в някои отношения съвременна отбранителна система. Същевременно руският танк се отличава с отлична мобилност, което го прави по-бърз и по-маневренспрямо "огромната израелска машина".

Освен това предвид активните системи за защита, динамичните и пасивните многослойни брони, "Армата" вероятно ще бъде в състояние да осигури по-добро оцеляване на екипажа в сравнение с "Меркава", който на свой ред е по-здрава бойна машина от германския танк Leopard 2 или американския M1 Abrams.

Според автора на материала със сигурност израелският танк ще има преимущество над Т-14 по отношение на съвършенството на апаратурата и възможностите на екипажа да следи бойната обстановка. Авторът отбелязва обаче, че най-новите системи за наблюдение не са по-малко уязвими за вражеския огън в сравнение със старите оптични прибори, така че този проблем е актуален за всички танкове.

В статията се посочва, че необитаемата кула е един от недостатъците на "Армата", тъй като според автора командирът на машината е ограничен в способността си да наблюдава окръжаващата обстановка. Този проблем може да бъде решен чрез система за виртуален обзор, наподобяваща израелската Iron Vision. Тази технология не се използва в настоящите версии на "Армата", смята авторът, но в крайна сметка може да се появи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари