четвъртък, 15 ноември 2018, 20:10 ч.

Предизборен гуляй за бюрокрацията на ГЕРБ и слугите

Шефката на Търговския регистър променила правилата, за да получи бонус

BNews.bg

Шефката на Търговския регистър променила правилата, за да получи бонус

В Агенцията по вписванията получили повече пари от обявеното.

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, управляваща сриналия се през лятото Търговски регистър, е променила вътрешните правила, за да получи възможност за бонус към заплатата за периода на безпрецедентния блокаж на системата. Явно е решила преди избори да граби що може, че не се знае после дали ще има гръб от ГЕРБ, че да продължава да си пълни гушата. 

Това разкрива в четвъртък в. "Сега", позовавайки се документи по темата, с които изданието разполага.

По действащите преди назначаването на Козарева вътрешни правила право на допълнително възнаграждение са имали само служителите, които имат стаж поне 45 дни от 90-те дни на тримесечието, за което се плаща.

Шефката на агенцията обаче има само 40 работни дни от въпросния период и въпреки това е получила бонус. По данни на "Сега" от заповедта ѝ за изплащане на бонусите от 22 октомври става ясно, че вътрешните правила са били променени два пъти – на 8 и 17 октомври. Миналата седмица пък стана ясно, че в агенцията са раздадени близо 700 000 лева бонуси.

Засега оттам не коментират защо са били необходими тези две промени на правилата, но изданието заключва, че очевидно те са свързани именно с възможността Козарева да получи допълнително възнаграждение.

Данните, огласени от "Сега" освен това разобличават в лъжа шефката на Агенцията по вписванията, която обяви, че за времето, в което Търговския регистър беше блокирал тя и подчинените ѝ са получили "между 700 и 3000 и нещо".

Всъщност въпросните документи показват, че най-високият от раздадените бонуси е 4805 лева. Други четирима души от агенцията са получили между 4046 и 4301 лева. Шестима са получили между 3000 и 4000 лева, като сред тях е и началникът на отдел "Информационни системи на регистрите". 14 души са взели между 2000 и 3000 лева, а повечето от останалите 486 служители са си разделили между 1000 и 2000 лева. Сред тях е и експерт от дирекция "Информационно обслужване и технологии". Кои са те обаче не е известно.

Миналата седмица ръководствата на правосъдното министерство и агенцията обявиха, че допълнителните възнаграждения за този период възлизат на 599 000 лева. Върху тях обаче са платени още 90 590 лева заради осигуровки, с което общата сума доближава 700 000 лева, уточнява всекидневникът, който първи съобщи за случая.

Абсурдното е, че сред наградените попадат и служители, които нямат общо с извънредната работа по възстановяването на регистъра. Става въпрос за представители на администрацията, като деловодителите, служба "Протокол", "Човешки ресурси", чието работно време не е било променяно заради срива. По отстраняването на проблема официално работеха японски специалист, IT експерти на фирмите "Лирекс" и "Си Ен сис", както и програмистите на агенцията.

Засега от правосъдното министерство отказват коментар по тези данни, тъй като не е приключила разпоредената от министър Цецка Цачева вътрешна проверка. Самата тя вече защити Козарева, посочвайки, че тя е поела агенцията "в най-критичния момент" и свършеното в краткия период "заслужава да бъде оценено". Заради това и тя ѝ бе поставила най-добрата оценка, предполагаща бонуса.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 123 - 18:08, 18 ноем.

    Това ако беше в Китай , много от облажелите се нямаше да ги има вече .

Напиши коментар

Коментари