сряда, 05 декември 2018, 19:40 ч.

Резултат от протестите

Българин във Франция: Макрон ще подаде оставка

BNews.bg

Българин във Франция: Макрон ще подаде оставка

Изходът от лавинообразното недоволство във Франция е оставка на президента Еманюел Макрон. Това заяви в предаването „Лице в лице” писателят и журналист Божидар Чеков, който от 50 години живее във Франция.

„Екологията е нещо ново в политиката, французите отказаха екологията да бъде наказуема. Там моловете не са в градовете, защото хората навремето се оплакваха, че животът в Париж е скъп и политиците ги насочиха към провинцията, защото там е по-евтино. Сега Макрон почти ги наказва. С какво са виновни французите, че има замърсяване в по света, Франция е на 29-то място по замърсяване”, заяви писателят.

Чеков посочи, че бунтът може да се определи като „провинцията срещу Париж”, защото властта взима решения, без да бъдат обсъдени с гражданите. Той допълни, че политиците от всички партии не са обърнали внимание на нарастващото недоволство.

„Макрон е странно явление – той не е политик, аз лично никога не съм гласувал за него. Медиите от сутрин до вечер говореха за него, този човек изникна за 6 месеца и стана президент. Хората се възмущават, защото партията на Макрон не ги представлява. Неговите офиси в провинцията горят”, коментира Чеков.

Според журналиста единственият изход от кризата е френският президент да подаде оставка. Чеков допълни, че съществува вековна традиция, управляващите Франция да бъдат близко до народа, като даде пример с Наполеон, който е ял заедно със своите войници.

„Този Макрон, който се сравняваше с Наполеон сега го няма никакъв. С всеки изминал час исканията се увеличават, това е една вълна, която се превръща в лавина и не може да бъде спряна без радикални политически промени”, каза писателят.

Чеков посочи, че има информация за започване на стачки от транспортните и образователните  синдикати. На финала той каза, че Франция е най-хубавото място за живот в света и независимо от скъпия начин на живот условията, които се предлагат са прекрасни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари