четвъртък, 06 декември 2018, 9:04 ч.

Празник

Никулден е

BNews.bg

Никулден е

Хиляди именици черпят днес, празнуват моряци и банкери

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден.

Хиляди именици черпят днес, празнуват моряци и банкери. Свети Никола е покровител на Бургас.

Николай Мирликийски е роден през III век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. 

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Имен ден честват Никола, Николай, Николина, Николета, Нина, Кольо и производни на тях. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • П.К. - 09:53, 06 дек.

    НЕКА Е ЧЕСТИТ ГОЛЕМИЯТ ПРАЗНИК НИКУЛДЕН НА ВСИЧКИ МОРЯЦИ. ПОЖЕЛАВАМ ИМ ЗДРАВЕ И ДА СЕ ЗАВРЪЩАТ ОТ МОРЕТО ВИНАГИ ЖИВИ И ЗДРАВИ. На банкерите - обирджии - порицание.

Напиши коментар

Коментари