четвъртък, 06 декември 2018, 9:50 ч.

Новите ограничителни стълбчета

"Перките от акули" на ул. "Граф Игнатиев" не били в идейния проект

BNews.bg

"Перките от акули" на ул. "Граф Игнатиев" не били в идейния проект

Кой реши как да изглеждат трамвайните ограничители по централната улица?

Новите ограничителни стълбчета край трамвайната линия по ремонтиращата се улица "Граф Игнатиев" придобиха печална слава. Предпазните съоръжения станаха повод за недоволство и градски фолкор в социалните мрежи. Оприличиха ги на "перки от акули", надгробни плочи и други. Така отново големият ремонт в центъра на София стана тема, за която говорят всички.

"В идейният проект тези ограничители отсъстват. При съгласуването на проекта от различните институции държаха да има ясно ограничаване на трасето на трамвая и пешеходните зони. При публичните обсъждания голяма част от гражданите също настояваха за ограничители", заяви проектантът на ремонта арх. Иво Пантелеев.

Арх. Пантелеев каза, че първоначално ограничителите са планирани във формата на куб, като тези на ул. "Солунска", които са се превърнали в места за сядане сред гражданите. Това е причината ограничителите на "Графа" да са в различна форма, добави архитектът. В момента те все още не са фиксирани за земята. Разширен състав от експерти ще реши как точно да бъдат поставени съоръженията. 

"Ние следим внимателно тази критична нагласа в социалните мрежи. Един такъв проект е пресечка на много мнения. Изключително критични сме към качеството. Има много места, които не приемаме в момента. Довършителните работи все още предстоят", каза проектантът.

Той заяви, че елементите, които предизвикват недоволство и притеснение ще бъдат отстранени до края на ремонта. За него цялото е по-съществено от отделните елементи. Пантелеев смята, че към момента няма идеи за поставяне на бордюр или саксии, които да изпълняват ролята на ограничители. Той добави, че едно от предизвикателствата за ремонта е това, че пространството на ул. "Граф Игнатиев" е много хоризонтално и има малък наклон. Това забавя оттичането на водата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Беновска пипа - 23:38, 06 дек.

  Днес ще попитам самия почетен председател на библиотекарско-сарайската шайка др. Ахмед Доган: Др. Доган, за следващите избори ще извадите ли от ръкава си Местан, за да прикриете отново, че ДПС е втора политическа сила?

 • Eeeeeeeeee - 16:31, 06 дек.

  Тази улица трябва да се казва или Илия Минев, или Георги Марков. Фандъкова да се задейства.

 • Eeeeeeeeee - 16:29, 06 дек.

  Толкова си могат. Че "Графа" няма да стане по-убав, няма, ами поне да му сменят името. Срамота е в столицата ни да има улица, именувана на убиеца на Левски.

 • Мунчо! - 11:36, 06 дек.

  Какви са тези безумни кичозни хрумвания? За какво сновете из Европа и харчите народната пара? Там отдавна са го измислили и няма нужда нашите некадърни архитекти да се напъват дотам, чe да стават за посмешище.

Напиши коментар

Коментари