четвъртък, 06 декември 2018, 10:20 ч.

След проверки

Глобиха бензинджии за био добавки под нормата

BNews.bg

Глобиха бензинджии за био добавки под нормата

Служители на Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива” посетили бензиностанцията в град Стамболийски на 23 август м.г. и проверили предлагания бензин А-95Н, доставен с декларация за съответствие от фирма „Сакса” ООД.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор наложи тежка глоба на верига бензиностанции, защото продавали несъответстващ на законовите изисквания бензин. Санкционираната фирма "Дизелор“ ЕООД има 5 обекта в цялата страна - в Пловдив, Стамболийски, София, Варна и Нови пазар. 

Служители на Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива” посетили бензиностанцията в град Стамболийски на 23 август м.г. и проверили предлагания бензин А-95Н, доставен с декларация за съответствие от фирма „Сакса” ООД. За да бъде всичко изрядно, проверяващите взели шест проби по 0.85 литра, като горивото налели в предварително охладени и изплакнати метални съдове. След това пробите били затворени, маркирани и двукратно пломбирани, разказва "Марица".

Два дни по-късно бил извършен тест в лицензираната лаборатория към агенцията за технически надзор, който установил, че съдържанието на биогориво в бензина е 5.8 обемни процента, което е в разрез със Закона за енергията от възобновяеми източници, който налага минимум от 7 обемни процента. Дружеството поискало ново изследване и една от пробите била изпратена до Сърбия за тест, който показал 5.95 обемни процента - отново в разрез на закона. 

На основа на анализа бил съставен и акт с глоба за 50 000 лева, а после и наказателно постановление, което било потвърдено от Районния съд в Пловдив. Въпреки че протоколите от изследванията имат характера на експертиза, бензинджиите подали жалба до Административния съд и подчертали, че най-вероятно има грешка в разчитането на резултатите от изследванията, тъй като за това е нужна съдебно-техническа експертиза, която била отказана от предходната инстанция. 

Въз основа на това магистратите от Административния съд отменили решението на колегите им от районното съдилище и върнали делото за разглеждане от друг състав, задължен да изиска експертиза, която да извърши проверка на отразените в протоколите резултати за грешки. Решението е окончателно.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари