четвъртък, 06 декември 2018, 12:20 ч.

Проучване:

Религията остава на заден план в Европа

BNews.bg

Религията остава на заден план в Европа

В повечето развити държави силно вярващите са малцинство.

Религията е по-малко важна за европейците, отколкото за хората в Африка, Латинска Америка или Съединените щати, сочи проучване, цитирано от ДПА и БТА. В същото време сондажът, проведен от института "Пю", отчита големи разлики между отделните държави в Европа.

Най-религиозни на континента са румънците. 55 процента от участниците в анкетата от Румъния са се самоопределили като силно религиозни. На другия полюс са естонците (едва 7 процента), чехите и датчаните (по 8 на сто). Само 12 процента от германците се самоопределят като силно религиозни.

Делът на тези хора достига 27 на сто в Италия.

Германците се оказват най-големите скептици що се отнася до съществуването на Бог – едва 10 процента от тях са „напълно сигурни” в това. На обратния полюс са арменците – цели 79 процента от тях вярват, че Бог съществува – както и жителите на Босна (73 на сто).

Най-много ходят на църква поляците. 61 процента от участниците в анкетата от Полша казват, че присъстват на църковна служба поне веднъж месечно.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари