петък, 07 декември 2018, 15:32 ч.

Предрешена сделка

Цветанов призна в САЩ: Решението за покупка на изтребител ще бъде политическо!

BNews.bg

Цветанов призна в САЩ: Решението за покупка на изтребител ще бъде политическо!

Изборът за покупка на изтребител за българската авиация ще бъде политическо - на база на българските национални интереси и стратегически партньорства. Тази позиция на ГЕРБ изрази Цветан Цветанов по време на посещението си в САЩ.

Председателят на парламентарната група на партията проведе работна среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил. Разговорите се състояха в Белия дом и продължиха с повече от час над първоначално предвиденото време.

"В цялостния контекст на събитията в региона е необходимо затвърждаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати. Именно в този аспект трябва да се разглежда и предстоящата модернизация на българската армия. Цветан Цветанов информира, че в момента България е в заключителния етап за избор на нови изтребители за авиацията. Към момента финалисти са три самолета - Ф-16 (F-16), Грипен (Gripen) и Юрофайтър (Eurofighter), като се очаква българският парламент да излезе с решение в идните няколко месеца. Решението ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства", предават от пресцентъра на ГЕРБ в съобщение на официалната страница на партията и допълват аргументацията: "Подобно решение ще затвърди геополитическата ориентация на България за десетилетия напред, тъй като след модернизацията на ВВС, предстои модернизиране на сухопътните войски и военноморският флот."

По време на разговора бяха обсъдени широк кръг от въпроси на регионалната сигурност. И двете страни изразиха безпокойство от ескалацията на напрежението в Азовско море и Керченския пролив, като се обединиха около необходимостта от деескалация на конфликта.

Цветан Цветанов представи резултатите от приключилото Българско председателство на Съвета на ЕС, като подчерта приоритетността, която България отдава на евроатлантическата перспектива пред държавите от Западните Балкани.

Беше постигнато съгласие, че евроатлантическата перспектива пред тези държави е от ключово значение за ограничаване на влиянието на трети страни в региона. Подобряването на средата за сигурност в региона на Балканите ще има благотворно влияние върху двустранните и многостранните отношения в района.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Tony, Dr. - 17:46, 07 дек.

    Съветът по сигурността към МС, ръководен от премиера Борисов, прие позиция по сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив, с която осъди действията на Русия. „Тези действия от страна на Руската федерация са недопустими… Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив.“ В същото време правителството реши да подпомогне руския ВПК, като налее близо 200 млн. лв. за ремонти на старите съветски изтребители – МиГ-29 и Су-25. Само тази година, пишат колегите от Терминал 3, МО обяви 3 (три!) обществени поръчки, свързани с ремонт на авиационна техника, произведена в несъществуващия вече Съветски съюз – 81 млн. лв. за ремонт на МиГ-29, 31 млн. лв. за ремонта на вертолети Ми-17 и Ми-24 и 50 млн. лв. за Су-25. Велизар Шаламанов коментира: „Години лъжем в НАТО, с по 400 млн. лв. в бюджета за превъоръжаване, накрая ги даваме на Русия, за да сме несъвместими с НАТО!“ И става малко като оная работа, дето Тръмп каза на Меркел, че САЩ харчат милиарди да издържат НАТО и да пазят Европа от Русия, а тя купува газ от Русия и налива милиарди в руската икономика. Обаче нашият случай е още по-тежък. Щото ние пък подпомагаме военната им индустрия! И то с почти единодушно съгласие на целия ни политически елит. Между другото, ама съвсем между другото, миналия месец ДАНС е отнела разрешението за достъп до класифицирана информация на Христо Томов, консултант на граждански договор към политическия кабинет на министъра на отбраната Каракачанов заради нерегламентирани контакти с представители на ВПК на Русия, писа Терминал 3. Демек руски шпионин. Явно съвсем го е бил ударил през просото.

  • ГЕРБ са мърши - 15:37, 07 дек.

    ГЕРБ СА ПРОДАЖНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ!... СЪД ЗА ИЗМЕННИЦИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ КУРВИ ГЕРБ!

Напиши коментар

Коментари