петък, 07 декември 2018, 15:43 ч.

Не сме давали разрешение

Борисов иска туризъм в Черно море, а не военни кораби

BNews.bg

Борисов иска туризъм в Черно море, а не военни кораби

Не е искано разрешение досега от България за присъствието на чужди кораби в Черно море, заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той призна, че е прочел същото като медиите, а именно, че САЩ са пристъпили към подготовка за изпращане на военни кораби в Черно море, което съобщи Си Ен ЕН.

"Позицията ни е изключително негативна, по-лошо не можеше да направят за Черно море", ядосва се Борисов по повод напрежението Украйна-Русия и намесата на САЩ.

"Изключително съм тревожен, тъй като е голямо напрежение, това не е някакъв случаен инцидент и въобще не мисля, че е случаен инцидент и от двете страни, коментира Борисов по повод напрежението между украинските и руските плавателни съдове отпреди дни, когато украинският кораб навлезе в руска територия, а руснаците арестуваха моряци. Изпращането на кораба от САЩ е мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския проток".

"Когато разрешаваме, това става с разрешение на МС, към момента няма, но и аз като вас прочетох, че ще идват. Винаги съм считал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, газопроводи, фериботи", отсече Борисов. Той не скри, че вече е провел и провежда разговори с всички страни в конфликта, като се надява думата на България да бъде чута.

"Влизането на кораб, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна неминуемо ще доведе до голяма криза. Доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България", каза още премиерът. 

"Това пряко ще ни засегне, така че ще положа всички усилия, полагам. Не искам публично да говоря какво съм сторил с колегите в чужбина, Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум", допълни той.

"И една предизборна кампания, и вътрешнополитически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море", обърна се задочно към замесените в ескалацията Борисов. "Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия - тук сигурно е 1% от БВП, сиреч - нищо заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат", каза още Борисов, предаде Канал 3.

Борисов призова всички институции да бъдат консолидирани.

"И моите опоненти, които навремето ме атакуваха, че съм против военна флотилия в Черно море, сега им се дава една голяма възможност да кажат - ето виждаш ли, ти беше прав тогава", отсече министър-председателят, припомняйки, че в предишния мандат на ГЕРБ с РБ отказа да да подкрепи разширяване на военното присъствие на НАТО в Черно море.

"Конфликт, който здравият разум не би трябвало да го допусне. Надявам се да има значение нашето "не", каза още премиерът, като се съгласи, че освен загуба за туризма, в такива условия много трудно се водят преговори за диверсификация на газа и проектът "Турски поток" също ще бъде забавен и под въпрос.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари