петък, 07 декември 2018, 17:10 ч.

Радиоактивност

Теменужка казва едно за ядрените отпадъци, експертите обаче...

BNews.bg

Теменужка казва едно за ядрените отпадъци, експертите обаче...


Откакто министър на енергетиката от 2014 г. е Теменужка Петкова, неясно по-какви причини, отработило ядрено гориво от дейността на АЕЦ "Козлодуй" не се извозва за преработка в Русия, а изискванията на националната стратегия за управление на радиоактивните отпадъци са поне 50 тона тежко радиоактивни метали да се изнасят всяка година от площадката на работещата ни ядрена централа. Това коментира в свой пространен анализ, публикуван във Фейсбук, ядреният експерт и бивш ръководител на ядрения регулатор Георги Касчиев.


В него той критикува подвеждащи твърдения на Петкова в редица телевизионни интервюта от последните около две седмици, че не е вярно, че България в последните две-три години ядрената централа не транспортира за преработка отработилото си ядрено гориво (ОЯГ) в Русия, както е по-договор. Касчиев обръща внимание, че отчетите на самата АЕЦ "Козлодуй", собственика ѝ БЕХ и Агенцията за ядрено регулиране еднозначно твърдят, че превози на опасния отпадък до Русия от 2014 г. досега не са извършвани. Експертът изчислява, че това води до трупане на силно радиоактивния отпадък на площадката на ядрената централа и пита къде са парите, с които би трябвало поне два пъти годишно да се вози ОЯГ за преработка в Русия.

Теменужка Петкова отрече в телевизионна изява, че България не извозва ядрените отпадъци и дори, че тази тема е държавна тайна.

В анализа си Касчиев припомня, че след изваждането на ОЯГ от реактора то се премества в охлаждащи басейни и след три- до петгодишен престой там се премества в междинно хранилище, където може да остане до 50 години. След това силно радиоактивният отпадък би трябвало да се преработи като се отделят плутоният, уранът и високоактивните продукти на деленето. Последните се смесват с разтопено стъкло и се затварят херметично в метални контейнери. След това те би трябвало да бъдат погребани завинаги в подходящи специални подземни хранилища, обяснява експертът.

До 1989 г. използваното у нас ядрено гориво е било връщано в Съветския съюз. Година по-късно в АЕЦ "Козлодуй" се изгражда хранилище за съхранение на ОЯГ под вода.

Работещите тогава шест ядрени блока годишно генерират около 90 т тежки радиоактивни метали (ТМ) в ОЯГ и с времето хранилището започва да се запълва и затова се възобновява практиката за извозване на използваното гориво в Русия, където след остъкляването му, тя да започне да ни го връща за погребване след 2025 г. Това означава да се изгради подземно хранилише за високо радиоактивни отпадъци (РАО), чиято цена е около 4 млрд. евро, а може би и повече, посочва ядреният експерт. Той обръща внимание, че пари за такова съоръжение не се отчисляват от никъде.

Мокрото хранилище за ОЯГ има лиценз до 2024 год., към края на 2016 год. в него се съхраняват над 523 т ТМ в ОЯГ.

След спирането на малките ВВЕР-440 блокове по настояване на Брюксел е решено да се изгради ново хранилище за сухо съхранение на ОЯГ от тях. През 2016 год. то е лицензирано и към края на 2016 год. в него се съхраняват над 87 т ТМ в използваното ядрено гориво от І-ІV блок.
В приетата Сратегия за управлението на ОЯГ и РАО до 2030 г., в която е записано, че “Към настоящия момент, избраната стратегия, която ще продължи да бъде следвана, е транспортиране на минимум 50 тона ТМ годишно ОЯГ от АЕЦ "Козлодуй” за технологично съхранение и преработване”. В документа се посочва още, че разходите на ядрената централа за извозване и преработка на точно това количество ОЯГ се признават ежегодно в цената на електроенергията, определяна от енергийни регулатор.

Касчиев посочва, че в нито един от документите не е посочено извозване на отработило ядрено гориво през 2014, 2015 и 2016. За 2017 г. е отчетен транспорт на около 27 тона отпадък до Русия, съобщава Медиапул.
 
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Мунчо! - 15:09, 08 дек.

    Докато Теменужка и Бойко се размайват, гърците си опекоха работата и ние отново си оставаме извън играта! Нерешителен е Бойко и това си е. Българските му интереси са подчинени на чуждите.

Напиши коментар

Коментари