петък, 07 декември 2018, 17:21 ч.

Разнобой?

БСП застава зад Станишев, въпреки Нинова

BNews.bg

БСП застава зад Станишев, въпреки Нинова

Снимка: Клуб З

БСП ще гласува за преизбирането на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти, въпреки демонстративното отсъствие на лидера си Корнелия Нинова от конгреса на ПЕС в Лисабон.

Имаме 10 гласа. Всичките те с радост ще бъдат дадени за Сергей. Ние сме горди, че председателят на ПЕС е от БСП, обясниха минути преди началото на конгреса зам.-председателите на партията Деница Златева и Кирил Добрев.

Изборът за председател на ПЕС започва след броени часове, а Сергей Станишев е единствен кандидат за поста.

Нинова имаше закупени билети за Лисабон и акредитация за конгреса, но в последния момент отказа да дойде, защото се очаква да бъде гласувана резолюция, която призовава за ратификация на Истанбулската конвенция.

Още по време на подготовката на резолюции, БСП ясно и категорично декларира, че не може да подкрепи текстовете, които призовават за ратификация на Истанбулската конвенция. Още през юни сме изпратили писмо, в което препотвърдихме тази позиция. Тя ще бъде отразена по време на обсъжданията и решнията на конгреса, каза Деница Златева.

Тя отбеляза, че други партии също имат резерви по отношение на други резолюции, например за миграцията, и декларират ще не се чувстват обвързани по отношение на взетите решения от конгреса по тези теми. В едно семейство, в което има 34 партии е нормално да има различия. Важното е, че по основни теми като борбата с неравенството, заетост, младежка заетост нямаме никакви различия, каза Златева.

На въпрос ще се противопостави ли БСП на номинацията на Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия, защото холандецът е горещ привърженик на Истанбулската конвенция, Златева отговори, че най-важната цел е социалистите и представителите на БСП да бъдат с максимално много евродепутати. По какъв начин, с какви теми ще бъде постигнато това, е решение на всяка конкретна партия на национално ниво.

Винаги сте критикували, че сме лидерска партия, коментира другият зам.-председател на БСП Кирил Добрев въпроса дали отсъствието на Нинова не хвърля сянка върху преизбирането на Станишев. 10 човека сме тук, двама зам.-председатели, една силна делегация идва тук, за да гласува с гордост за Сергей. Присъствието или отсъствието на председателя няма никакво значение, още повече, че имаме конгресни решения, които ние изпълняваме, каза Добрев.

Според него отсъствието на Нинова няма нищо общо и със слуховете, че Станишев няма да бъде издигнат за водач на листата БСП за евроизборите. Този тежък въпрос ще бъде решен от НИС, каза Добрев, предаде Офнюз.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ха дано - 08:10, 10 дек.

    Дано сглупите дА ИЗДИГНЕТЕ сТАНИШЕВ, КОЙТО ИЗЦЯЛО Е ПОД КОМАНДАТА НА дпс, ТА да загубите изборите за пореден път! Само като ми видят физиономията и на хората им се повръща!

Напиши коментар

Коментари