петък, 07 декември 2018, 17:32 ч.

Решение на ВКС

Край с конфискацията на имущества по прекратени дела

BNews.bg

Край с конфискацията на имущества по прекратени дела

Пекратяването на наказателното производство е абсолютна процесуална пречка да се води дело за отнемане на незаконно придобито имущество. Това заяви Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) в тълкувателно решение по дело №4/2016 г., което е подписано с особено мнение от 11 съдии.

То касае само делата по отменения тази година Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ) от 2012 г. - около 300 на брой, образувани от 2012 г. до 2018 г. Например срещу Христо Бисеров и семейството му, които бяха оправдани. Това означава, че делата за конфискация срещу тях трябва да бъдат прекратени.

Като тълкуването, направено от върховните съдии, не се отнася до изрично записаните в закона изключения, които предвиждат, че проверката на имуществото продължава и след като наказателното производство е прекратено поради последвала амнистия, изтекла давност, невменяемост и смърт на дееца, или когато е допуснат трансфер на делото в друга държава.

Точният отговор на поставения по тълкувателното дело въпрос, даден от Общото събрание на Гражданската колегия, председателствано лично от шефа на съда Лозан Панов, гласи: „Прекратяването на наказателното производство за престъпление, посочено в разпоредбата чл.22, ал. 1 ЗОПДНПИ (отм.), извън случаите по чл.22, ал.2 ЗОПДНПИ (отм.), осъществява абсолютна процесуална пречка за съществуването и надлежното упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата“.

У нас вече действа нов нормативен акт, който регламентира т. нар. гражданска конфискация – Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). Освен, че изначално неговите разпоредби не са предмет на тълкувателното дело, тъй като то беше образувано две години преди приемането му, тълкуването дадено днес не може да бъде приложено и по аналогия към делата, образувани по него. Причината е, че в ЗПКОНПИ съществува разпоредба (чл. 108, ал. 4), която липсва в стария закон и изрично регламентира: „Проверката по тази глава започва и продължава независимо от спирането или прекратяването на наказателното производство“. Тълкуването на ВКС не се отнася и до най-стария закон за конфискацията, който беше отменен през 2012 г. и изискваше влязла в сила осъдителна присъда, за да се пристъпи към отнемане на имуществото. Така потенциално засегнати от тълкувателното решение ще са 315 дела за конфискация (според статистика, цитирана от в. „24 часа“), образувани от 2012 г. до 2018 г., но само тези от тях, по които наказателното производство е прекратено докато гражданският процес за конфискация е още висящ.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • H. - 12:20, 08 дек.

    He ce

  • Цветанов от Вършец - 21:36, 07 дек.

    Браво на ВКС.Най- после някой да го набута на свинете и техните ибрикчии.Самодоволните дерибеи от КПКОНПИ и Специализираната прокуратура нека си правят взаимни свир..и сега.Има ТЪЛКУВАТЕЛНО решение.

Напиши коментар

Коментари