петък, 07 декември 2018, 19:30 ч.

Пореден прецедент

Лозан Панов жали глобата от 1000 лева за неподадена имуществена декларация

BNews.bg

Лозан Панов жали глобата от 1000 лева за неподадена имуществена декларация

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов очаквано обжалва решението на съдия Ангел Павлов от Софийски районен съд (СРС), с което бе потвърдена наложената му от Сметната палата глоба в размер на 1000 лв., заради неподадена имуществена декларация за 2016 г., съобщава "Правен свят".

Така делото на "съдия №1" срещу решението на СРС отива в Административен съд София-град (АССГ), чийто председател в периода 2007 - 2012 г., е бил именно Лозан Панов. Това несъмнено ще доведе до поредица от отводи на административните съдии. Не е изключено дори да се наложи делото да се гледа от административен съд в страната. По този начин председателстващият Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) създава пореден прецедент, използвайки съдебната система, за да урежда отношенията си с държавни институции. 

В началото на 2018 г. председателят на Сметната палата, която се вля в новоучредената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), издаде наказателно постановление срещу председателя на ВКС, тъй като не е декларирал имуществото си по надлежния ред в законоустановения за това срок. Веднага след това Панов обжалва постановлението пред СРС, като се позова на промените в Закона за съдебната власт, с които от 2017 г. магистратите вече се отчитат пред Инспектората към ВСС, а не пред Сметната палата.

Председателят на ВКС дори съзря опит за институционален натиск върху него заради това, че е наказан административно, понеже не е спазил закона и не е декларирал имуществото си по вече отменения Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД). Със свое решение от 19 ноември т.г. районният съдия Ангел Павлов постанови, че правилно председателят на Сметната палата Цветан Цветков е наложил на Панов глоба от 1000 лв. и се мотивира с това, че, макар и отнемен, ЗПИЛЗВДДД го задължава да подаде имуществена декларация освен пред ИВСС и пред Сметната палата, тъй като се намира в двойно качество. А именно – Лозан Панов, освен председател на ВКС, е и председателстващ Съдийската колегия на ВСС.

В решението на съдия Павлов бе записано още, че Панов е бил длъжен да декларира имуществото си и поради факта, че част от преходните и заключителните разпоредби на изменения ЗСВ се явяват специален закон, който задължава председателя на ВКС да спазва стария ред и да подаде декларация и пред Сметната палата. Въпросната декларация освен това отразява и обстоятелства, неподлежащи на отчитане пред ИВСС, които в случая Панов е бил длъжен да посочи, пише още в мотивите на съдия Павлов.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари