петък, 07 декември 2018, 19:10 ч.

Патриотични далавери

Уплашени от разследване: Масово напускат служители на ДАБ!

BNews.bg

Уплашени от разследване: Масово напускат служители на ДАБ!


Служители от Държавната агенция за бежанците масово бягат през последната година. Над 30 души са напуснали по собствено желание, притеснени, че може да бъдат подведени под наказателна отговорност заради съмнителни обществени поръчки и други нередности. Това разкриха пред Фрог нюз източници от ведомството.

Премиерът Бойко Борисов вече е подписал уволнението на шефката на ДАБ Петя Първанова, но тя изчезнала. Според източниците ни тя е излязла в болнични. Най-учудващото е, че е делегирала всички свои правомощия на заместника си  Даниел Инджиев. Това досега никога не се е случвало, категорични са служителите, съобщи Фрогнюз.

Сред напусналите са четирима началници на звеното, което отговаря за провеждането на обществени поръчки и определя кои ще са спечелилите фирми. Нито един от тях не е поискал да поеме отговорността за случващото се. Тръгнал си е и друг важен фактор. Това е главният юрисконсулт на Агенцията. Неговият подпис също е задължителен под документите, свързани с обществените поръчки. „Шапка е хвърлил“ още и един от заместниците на Първанова.

Във ведомството се очертава и още един скандален проблем, за който упорито се мълчи. Според разчетите на институцията във всички центрове имало не повече от 300 мигранти. Предполага се, че цифрата е умишлено завишена, за да се оправдаят разходите, които се правят в Агенцията. Куриозното е, че в ДАБ в момента работят повече хора отколкото са настанените мигранти. Щатът е 400 човека.  Източниците ни разкриха, че центровете „Пъстрогор“ и „Баня“ са напълно празни. В същото време персоналът  работи на пълни обороти за „този дето клати гората“ и получава заплати. Нещо повече дават се и допълнително средства за охрана.

Има спусната задача да се намери работа за „послушните“ държавни служители в ДАБ, които са пенсионери и от 1 януари 2019 г. би трябвало да освободят местата си. „Уреждат ги с каквато ви хрумне работа, като например да следят ремонти и т. н. Това ще е като благодарност“, признаха възмутени чиновници от ведомството.

Точно преди една година медията ни разкри, че ДАБ се проверява за далавери от Агенцията за държавна финансова инспекция. Разкрихме информация за съмнителни личностни и финансови обвързаности. Още тогава, наши източници от вътре разказаха, че Агенцията наподобява врящ казан. „Ако на вас, като външни наблюдатели ви се струва страшно, за нас отвътре е ужасно“, допълниха те.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари