петък, 04 януари 2019, 12:45 ч.

Легенда

Българка е първата жена в света дирижирала Девета симфония

BNews.bg

Българка е първата жена в света дирижирала Девета симфония

Тъжен е  поводът да си спомним днес за Радосвета Бояджиева – първата жена професионален диригент на оперно-симфонична музика в България и първата жена диригент в света, дирижирала „Девета симфония" на Бетовен. Маестрата напусна този свят в софийския си апартамент на 19  септември т.г., на 95 години.

Първата глътка въздух тя поема на 10 януари 1923 г. във Враца - градът, с който остава свързана до края на живота си. През 1973-а, след 23 години на диригентския пулт в Националната опера,  Радосвета Бояджиева се завръща в родния си град, където основава и ръководи Врачанската филхармония в продължение на 15 години. Към общината организира и камерен оркестър „Враца“, който след време се преименува „Радосвет“, но се разпада по финансови причини.

Радосвета Бояджиева завършва Музикалната академия в София като възпитаничка на Панчо Владигеров и Марин Големинов. После учи диригентско майсторство при големия педагог и диригент Борис Хайкин, а след това завършва аспирантура по симфонично и оперно диригентство в Ленинградската консерватория. Работила е в Болшой театър и като асистент-диригент в Московската филхармония.

Едва 23 годишна вдига диригентската палка за първия си самостоятелен концерт в Народния театър „Иван Вазов“ откъдето тръгва и голямата й кариера. Тя се качва на диригентския пулт с дрехи под наем, дадени й от нейните съученички Блага Димитрова и Стоянка Мутафова.

На дебюта на младата диригентка  присъстват Панчо Владигеров, Марин Големинов и Любомир Пипков, който често казвал на Радосвета: „ Ако ти хванеш диригентската палка като жена, аз ще хвана лъжицата и ще стана готвач“. След първата си изява на пулта, Бояджиева му подарява дървен лъжица за спомен.

И не само, че хваща палката, но в дългата си кариера Радосвета е диригент е на симфоничните оркестри на Полша, Румъния, Италия, Белгия, Германия, Куба. Повече от 20 години преподава в Държавната консерватория. В репертоара й са включени оперите „Аида“, „Травиата“, „Риголето“, „Отело“, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“ и „Бохеми“, „Кармен“, „Борис Годунов“, „Дама Пика“, „Евгений Онегин“, „балетите „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и много други. Маестрата слиза от пулта на 86-годишна възраст. Забележително е, че тя се слави с феноменална памет и знае наизуст всички произведения, които дирижира.

„Всичко, което съм дирижирала, съм дирижирала по памет. Има една стара поговорка диригентска: "Или главата в партитурата, или партитурата в главата." Много е сложно, когато главата е в партитурата. Много е лесно, когато партитурата е в главата. Тогава можеш да правиш истинско творчество. Смятам, че всеки трябва да си знае партитурата наизуст, тя ни е учебникът“, споделя приживе маестрата.

„Питате ме как съм станала диригент? Изглежда, съм се родила за това нещо. Защото иначе не може да стане. То е фантастично. Но аз съм водила война, за да постигна своето. Труден е пътят на първия, защото трябва да вървиш напред, а не по криволиците“ разказва в свое интервю през 2016-а Бояджиева.

Музикантите галено я наричат „вещица“, защото самата тя често им казва: "Внимавайте, аз съм вещица. И ако яхна метлата, не знам къде ще ви отвея. Никога не съм  им се карала, но те ме слушаха".  

За съжаление в последните години от живота си, вълшебницата с палката е забравена и самотна, внуците й живеят в Германия.

  „Каква легенда съм аз? Кой и за какво ме е признал? Сама съм като куче, говоря си с чиниите, а вечер заспивам разплакана. Забравена съм от всички“, казва в последното си интервю Радосвета Бояджиева.

Година преди да ни напусне тя се връща във  Враца, сякаш за да се сбогува с родния си град и споделя:

„Това си е моят град. Скоро видях едно пречупено дърво, което е свидетел на целия ми живот. Видях го и си казах: "Ааа, призовка - ще се срещаме скоро с Дядо Господ!"

 

 

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари