четвъртък, 10 януари 2019, 9:31 ч.

Търси се истината

Близките на издъхналото дете в Ботунец искат закриване на спешния център

BNews.bg

Близките на издъхналото дете в Ботунец искат закриване на спешния център

Близките на издъхнало след нелеп инцидент дете искат затваряне на спешния център към 16-а поликлиника в столичния квартал „Ботунец”. В четвъртък сутрин те се събраха на мирен протест пред сградата.

10-годишно момче почина, след като се задави с пионка от играта „Не се сърди човече", а роднините му обявиха, че липсата на адекватна намеса от страна на спешните екипи е причина за фаталния край.

Според близките, когато откарали детето във филиала на Спешна помощ, нямало кой да му окаже помощ. На мястото била само една медицинска сестра, която обяснила, че това е първият й ден на работа. Тя все пак опитала да реанимира починалия Йордан, като междувременно звъняла многократно на Спешна помощ с искане да изпратят екип. Същото правили и роднините, обясниха те пред камерата на „Здравей, България”.

От Спешна помощ обаче твърдят, че първоначалното искане за изпращане на линейка впоследствие било отказано.

„Ние нямаме стационар. Спешната помощ е медицина на колела и е твърде вероятно във филиалите ни да не намерите лекар”, обясни Катя Сунгарска, говорител на Центъра за спешна медицинска помощ. Тя допълни, че в случая единият екип от района на „Ботунец” не е работел, защото лекарят бил в болничен, а другият бил в София, за да хоспитализира болно дете.

Според Сунгарска, ако близките на починалото дете са го отвели в поликлиниката, а не във филиала на Спешна помощ, било по-вероятно да получат адекватна помощ. Входовете на двата здравни пункта били непосредствено един до друг, съобщи Нова тв.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • спешен медик - 11:04, 10 ян.

    Неприятно е,да. Съболезнования на близките на детето. Мир на праха му. НО! Има едно голямо НО! Системата на Спешна Помощ е тотално СГРЕШЕНА! ЗАЩОТО: Няма единен регламент кое е спешен случай;кога екипите на ЦСМП трябва да се отзовават на повикване; на тел. 112 няма хора с медицинска подготовка които да преценят кое повикване е спешно и кое не трябва да се приема за изпълнение от Спешните екипи, а е за личните лекари /които ги няма никакви и никога/ ;ЛИПСАТА НА КАДРИ поради тежките условия за работа-студ,пек,дъжд,сняг,кал.... и поради ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ ;остарели линейки / с допотопно оборудване ,над 7г.и над 350000км. и т.н. и т.н. Проблеми колкото си искате , а няма заинтересувани ръководители ,които да желаят да решават всичките проблеми ,които се трупат от над 20 г. Впрочем, от последния випуск на завършилите лекарски асистенти в един от ВУЗ овете ,които трябва да работят на предния фронт като едновремешните фелдшери-основа и гръбнак на ЦСМП само ЕДИН се е престрашил да започне работа по специалността си. Другите се оказва,че са се ориентирали към аптекарската професия. Т.е търсят на "хляба мекото и на работата лекото" . ПРОБЛЕМИ колкото си искате, без изгледи за разрешаване!!! А що се касае до искането на циганите филиала в Ботунец да се закрие.... Ами да го закрият. След това екипите за да ги обслужват ще идват с двойно по голямо закъснение.

Напиши коментар

Коментари