вторник, 15 януари 2019, 17:00 ч.

Поредното президентско вето

Правната комисия отхвърли президентското вето върху НК

BNews.bg

Правната комисия отхвърли президентското вето върху НК

Тя повторно гласува възможността за отлагане с до 48 часа на уведомяването при задържане на лице.

Отхвърлиха поредното президентско вето. Правната комисия в парламента отказа да премахне текстовете, даващи възможност 48 часа да не се уведомява никой при арест на заподозрян. С промените в Наказателния кодекс се отлага уведомяването при арест на възрастен с 48 часа, а на дете - с 24 часа.

От „Дондуков” 2 бяха категорично против. Емилия Друмева, секретар по правните въпроси в администрацията на президента, заяви, че той приветства усилията на законодателя в борбата срещу тероризма и усложнената престъпна дейност, но не възприема подхода му.

От Министерство на правосъдието защитиха промените. Зам.-министър Евгени Стоянов подчерта, че те са вследствие на транспонирането на една от европейските директиви в областта на наказателното право, а предвидената временна дерогация ще се използва само при изключителни обстоятелства.

От БСП подкрепиха президентското вето. От опозицията припомниха, че според Конституцията всеки има право на адвокат от момента на задържането му. На финала ветото беше отхвърлено. Предстои гледането му и в пленарната зала.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари