сряда, 16 януари 2019, 15:00 ч.

Декларация на ДПС

Борисов да се разграничи от изказванията на Каракачанов по адрес на циганите

BNews.bg

Борисов да се разграничи от изказванията на Каракачанов по адрес на циганите

Премиерът Бойко Борисов да се разграничи от изказванията на своя вице Красимир Каракачанов по адрес на циганите, а прокуратурата да се самосезира за всички прояви на омраза на етническа основа и да провери незаконното събаряне на ромските къщи във Войводиново. Своето отношение да изразят президентът и председателят на парламента, а управляващите да озаптят омразата и разделението, които се разрастват опасно.

За това призова ДПС в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от лидера на движението Мустафа Карадайъ. В нея той осъди като ужасни всички брутални инциденти от последните дни - и побоя над военния във Войводиново, и нападението над курсантите на пътя Сливен-Гурково, както и нахлуването и пребиването на възрастния циганин от Павел баня. И апелира отговорните институции да си свършат работата и да накажат виновните

"ДПС настоява министър-председателят да се разграничи от изказването на вицепремиера и министър на отбраната и да предприеме необходимите политически действия, в противен случай отговорността е на цялото правителство", отсече Карадайъ.

Лидерът на ДПС отхвърли обвиненията към неговата партия и съобщи, че от над 960 гласували в селото, в двете секции във Войводиново неговата партия е взела само 6 гласа. Мустафа Карадайъ заключи, че именно управляващите носят отговорност за етническото напрежение в страната.

"Станахме свидетели на груба манипулация и опит за политическа употреба с цел краткосрочни дивиденти", възмути се той. "Моделът е един и същ – в навечерието на избори битови, хулигански, криминални случаи да се етнизират и да се превръщат в групово наказание", отсече Карадайъ.

"По-ужасното в случая е, че такива неща се случват по причина на управляващите. По-ужасното е, че управляващите не си дават сметка какво следва, не разчитат правилно сигналите и остават глухи за посланията", заяви Карадайъ.

По думите му тези и подобни случаи са тревожен сигнал за тежкото разделение в обществото, за войнстващата омраза и натрупания гняв, за агресията и бездушието.

"Случилото се трябваше да накара управляващите да осъзнаят мащабите на разделението и последиците от политиката на омраза, която официално е на власт през последните години", атакува мнозинството лидерът на ДПС.

Той обвини, че това става с грубо погазване на принципа за личната отговорност за всяко нарушение или престъпление. "Или по-цинично – докато един вицепремиер поражда етническо напрежение, ГЕРБ в гр. Пловдив открива Европейската културна столица на многообразието под мотото „Заедно“.

"Свидетели сме на реална заплаха на етническо противопоставяне с безпрецедентно разделение. Политиката на управляващите е основната причина за разделението и войнстващата омраза.

"ДПС остро осъжда всяко посегателство върху личността и собствеността на гражданите, отрича несъстоятелните политики на управляващите, които задълбочават съществуващите проблеми, вместо да ги решават", заяви още лидерът на движението.

Карадайъ призова час по-скоро всички органи и институции да изпълнят задълженията си и да започне комплексно решаване на проблемите.

Карадайъ предупреди, че демокрацията и мирът са застрашени., предаде Канал 3.

"Омразата трябва да спре. Разделението трябва да спре. Ред е да препотвърдим верността си към европейските ценности", призова лидерът на ДПС депутатите от всички политически сили.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари