сряда, 23 януари 2019, 15:51 ч.

След решението на съда

Правителството отмени решението си за ски зоната в Банско

BNews.bg

Правителството отмени решението си за ски зоната в Банско

Правителството отмени решението си от декември 2017 година, с което възлага на министъра на околната среда да предприеме спешни съгласувателни действия по реда на екологичното законодателство, ако има инвестиционен интерес за изграждане на втора кабинкова линия в ски зоната на Банско.
 
Отмяната беше направена, след като миналата седмица Върховният административен съд реши окончателно, че промените в плана за управление на националния парк Пирин трябва да минат през екологична оценка, а правителственото решение позволява такива промени без оценка.

Делото бе образувано по жалби - на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите.
 
До обжалването се стигна, след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли, че с промените в плана за управление на парка са нарушени разпоредби от българското и международното право.
 
Според съда, който се опира на Закона за защитените територии (ЗЗТ), се допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка.
 
Петчленният състав заяви, че не са спазени и изискванията на директивата за екологичните оценки, предаде Дарик.
 
Промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието. Поради това е било задължително участието на обществеността да се реализира и чрез процедурите по екологична оценка и оценка за съвместимост, посочиха тогава от съда.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Имаме новина! - 23:51, 23 ян.

    Прокуратурата обвини Елена Йончева в пране на пари! h t t p : / / clubz. bg/ 78564- prokuraturata_ obvini_ elena_ joncheva_ v_ prane_ na_ pari

  • AQ - 16:37, 23 ян.

    Рано или късно ще се разбере, че отмяната на това решението е била грешка

Напиши коментар

Коментари