сряда, 23 януари 2019, 15:41 ч.

Оспорва резултатите

БСП изпреварват ГЕРБ за евроизборите, Борисов бесен

BNews.bg

БСП изпреварват ГЕРБ за евроизборите, Борисов  бесен

Снимка: "Сега"

Междинните електорални нагласи, броени месеци преди изборите за Европейски парламент, предвещават оспорвана борба за първото място. Шансовете на основните претенденти – БСП и ГЕРБ – са изравнени. В рамките на статистическата грешка се регистрира леко предимство за червената партия, сочат резултати на "Афис".

Към този, сравнително отдалечен от събитието момент, изглежда слабо вероятно да се очертае такава изненада, която да позволи на нов играч да се намеси в спора за призовото място.

Независимо от зачестилите изявления и коментари по повод на предстоящите избори, интересът към тях остава на традиционно ниско ниво. По скалата от 0 до 10 едва 35 на сто са абсолютно сигурните гласоподаватели, при това състоящи се предимно от привърженици на три партии – БСП, ГЕРБ и ДПС.

Шансовете на останалите партии и коалиции са твърде условни и пренебрежимо малки. Единствено коалицията „Обединени патриоти“ разполага с потенциална възможност да се сдобие с не повече от един мандат, но и това не е сигурно.

При цялата условност на изчислението полагащите се на България 17 мандата, според сегашните предварителни нагласи и с уговорката, че до изборите има достатъчно време за размествания в класацията, биха се разпределили по начина, представен на следващата диаграма. Ако разликата между водещите политически сили надхвърли 3,4 пункта, това ще означава и разлика от един мандат. В случай че коалицията „Обединени патриоти“ успее да прекрачи бариерата от 5,89%, националистите ще се поздравят с един мандат, който ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на ДПС.

"Агенция "Рога и копита" дава, че ГЕРБ води с 20%".

Така премиерът Бойко Борисов коментира в Димитровград социологическото проучване на "Афис", според което БСП вече води пред ГЕРБ за евровота.

"А кой е шеф на АФИС? Кой е шеф на тази агенция? Собственост на кой е тази агенция", попита още Борисов.

След което му беше подсказано, че той е член на Изпълнителното бюро на БСП (всъщност е Юрий Асланов, който е член на националния съвет на БСП - б.р.).

"Ще ми зададете ли правилно въпроса? Агенцията, собственост на член на ИБ на БСП дава... Ако агенцията на Цветан Цветанов днес излезе с проучване, вие ще ми зададете ли този въпрос", обърна се Борисов към питащата го журналистика, предаде Клуб Z.

След което сподели своите очаквания за евроизборите.

"Моите очаквания са, че изборите ще бъдат трудни, но ГЕРБ е направил много, за да ги спечелим. Това са моите социологически проувания", каза Борисов.

Според него агенциите, близки до БСП са специално създадени, за да манипулират общественото мнение и хората да си викат "а, може и да е вярно". Борисов припомни, че първия път, когато се яви на вота за кмет на София, същите тези агенци са давал, че Татяна Дончева и Милен Велчев му водят с 20%.

"Аз ги претрепах със 70% разлика", припомни, Борисов.

И допълни:

"Имаше там червен Кольо, зелен Кольо, известни с това че никога не са познали резултати".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Дилов-червен - 15:50, 24 ян.

    Мокри сънища на червени дебили.

  • висок - 14:13, 24 ян.

    Когато на паметника пред НС напишат ЦАР ПОРОБИТЕЛ, а на улицата в София вместо Игнатиев..напишат УБИЕЦА НА ЛЕВСКИ…. ще станем независима държава! На избори ще гласувам за този който издигне лозунга “140 г руско иго стигат!”

  • минаващ - 14:06, 24 ян.

    Агэнция "Сърп и чук" на юрийасланав (имэто е програма!) вече дава преднина на столэтницата, за която реално я гласуват 300.000, я не. Такива и още по-бомбастични прогнози има да слушаме още много през следващите 4 месеца. Те ще са най-ефикасният стимул за избирателите да гласуват за про-европейската алтернатива Демократична България, защото Борисов-3 не остави вече и сянка на съмнение, че управлява заедно с БСП-ДПС и че реформи от него не могат да се очакват.

Напиши коментар

Коментари