четвъртък, 24 януари 2019, 17:00 ч.

Компромиси

Ето какво се разбраха Борисов и Българската петролна и газова асоциация

BNews.bg

Ето какво се разбраха Борисов и Българската петролна и газова асоциация

Българската петролна и газова асоциация днес се проведе ползотворна среща между министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на икономиката Емил Караниколов, началника на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова и членовете на Управителния съвет на БПГ.

Ето какво написаха от асоциацията:

Уважаеми колеги, По молба на Българската петролна и газова асоциация днес се проведе ползотворна среща между министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на икономиката Емил Караниколов, началника на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова и членовете на Управителния съвет на БПГА. На срещата представителите на Асоциацията потвърдиха пред премиера подкрепата си за влизането в сила на Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който ще замести разпокъсаното и често противоречащо си законодателство в търговията с течни горива.

Членовете на УС на БПГА отново заявиха, че не делят участниците в бранша на малки и големи, а на такива, които спазват българското законодателство и такива, които ползват нелоялни практики. Компаниите от Асоциацията заявиха желанието си да съдействат по всякакъв начин на държавата в борбата със сивата икономика в сектора и препотвърдиха намерението си да инвестират, плащат данъци и създават работни места в България. Министър-председателят одобри договореностите, които БПГА постигна с Минно-геоложката камара и Камарата на строителите в България. Асоциацията представи протоколите, от които става ясно, че всички спорни въпроси между браншовете, които касаят Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, са уточнени. 

БПГА запозна премиера с категоричното становище и на Минно-геоложката, и на Камарата на строителите в България, че влизането в сила на секторното законодателство не бива да се отлага. Според браншовите структури прецизирането на текстове може да стане своевременно и в най-кратки срокове.  Министър-председателят заяви категоричната си подкрепа за законовото регулиране на дейностите в сектора и се обяви за регистрацията на операторите в бранша с цел изсветляване на търговията с горива.

Според Бойко Борисов в предложението за облекчаване на паричните гаранции за регистрация на бензиностанциите, внесено от депутати в парламента, има логика и около него може да се постигне консенсус. Премиерът заяви още веднъж, че правителството взима мерки за борба с контрабандата, сивия сектор и нелоялната конкуренция с цел подобряване на бизнес средата. 

Премиерът, министрите  и членовете на УС на БПГА се обединиха около мнението, че влизането в сила на секторните правила не бива да се забавя и че всички на този пазар трява да спазват буквата на закона и да бъдат коректни данъкоплатци.  *От страна на БПГА в срещата участваха представители на „Лукойл България”, „Булмаркет ДМ”, „Бент Ойл”, „Ви-Газ България”, „Еко България”, „Зара-Е”, „ОМВ България”, „Петрол”, „Литекс”, „Ромпетрол България”, „Синергон Петролеум”, „Шел България”

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари