четвъртък, 07 февруари 2019, 13:10 ч.

Осезатлно понижение

ЕК понижи прогнозата си за БВП на еврозоната през 2019 г.

BNews.bg

ЕК понижи прогнозата си за БВП на еврозоната през 2019 г.

Инфлацията в еврозоната намаля в края на 2018 г. на фона на спада на цените на петрола.

Европейската комисия осезателно понижи прогнозата за икономически растеж на еврозоната през 2019 г. до 1,3% спрямо предходната есенна оценка, която бе 1,9%. Това гласи междинната зимна прогноза на ЕК.

Освен това, понижена е и оценката за инфлацията в зоната с единна валута до 1,4% от 1,8%.

„Като цяло прогнозата за растежа на БВП на еврозоната през 2019 г. бе преразгледана в посока понижаване с 0,6 процентни пункта спрямо есенната до 1,3%“, се казва в документа. В него се уточнява още, че преразглеждането отразява по-слабите от очакваното последни тримесечия на 2018 г.

Инфлацията в еврозоната намаля в края на 2018 г. на фона на спада на цените на петрола, се посочва в прогнозата. Това, както и очакваните по-ниски цени на петрола, доведоха до понижаване на прогнозата за инфлацията.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари