петък, 08 февруари 2019, 10:32 ч.

Експертна прогноза

Скок на цените на горивата се очаква през лятото

BNews.bg

Скок на цените на горивата се очаква през лятото

Рязък скок на цените на горивата засега не се задава, но от лятото може да се очаква повишение. Причината е добавянето на нова по-скъпа биокомпонента. 

Това прогнозира Светослав Бенчев, експерт на Българската петролна и газова асоциация по бТВ. „През последния месец много нарасна цената на биокомпонента, с която сме задължени да смесваме както бензина, така и дизела с биогориво. Във всеки литър трябва да има 6% биодизел и 8% биоетанол, това е изисквана според Закона за енергията от възобновяеми източници. От март ще добавяме ново поколение биодизел, което е доста по-скъпо”, обясни Бенчев.

По думите му става въпрос само за 1%, но този процент ще продължи да се увеличава, според международните и европейските регламенти. „Дали ще има по-скъп бензин през лятото зависи от това колко бензин ще се произведе в Европа и САЩ. Цената на бензина в този период зависи както от пътуванията тук, така и в САЩ. През последните две години нямаше летни поскъпвания”, припомни Светослав Бенчев.

„Цените в края на миналата година паднаха заради цените на международните пазари. Сега имаме обратните процеси и затова цените на бензина са се качили с 2,5%, а на дизела с 2,8%”, обясни Светослав Бенчев по повод повишението е с 4-5 стотинки за литър през последната седмица.

„Цените зависят изцяло от международните пазари, в България има засилена конкуренция между веригите, така че няма как да се опитваме да ги задържим. В България по данни на НАП има около 3 000 бензиностанции, от тях олоко 1400 членуват в Петролната и газовата асоциация. В този смисъл има около 1600 бензиностанции, които не зависят от никого, това са повече от 50%, така че не виждам проблем с конкуренцията. По отношение на търговията на едро, в България има 121 данъчни склада, 14 от тях са на асоцията. В България картел няма”, категоричен беше експертът. 

„До 30 март трябва да пренастроим нашите касови апарати, така че в касовата бележка да се показва подробна разбивка за цената. Това със сигурност ще струва някаква сума за нас, а на 30 юни ние трябва да въведем изцяло нови касови апарати и фискални системи. Много бензиностанции няма да могат да се справят и със сигурност някой ще трябва да плати тези нормативни изисквания, за съжаление обикновено това е крайният потребител”, отбеляза още експертът от Българската петролна и газова асоциация.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • nafta - 18:13, 20 февр.

    Тези ПЕДЕР%ГИ гледат да следват трендовете само когато се качвала цената на международните пазари и забравят да намалят подобаващо когато има спад на петрола.

Напиши коментар

Коментари