понеделник, 11 февруари 2019, 11:50 ч.

Затворени очи

Масово глобяват строителни фирми, само мамин Ваньо Тотев нехае за неизпълнени договори

BNews.bg

Масово глобяват строителни фирми, само мамин Ваньо Тотев нехае за неизпълнени договори

Глоби в общ размер на над 2 100 000 лева е наложила Столичната община през 2018 г. на фирмите, ремонтиращи обекти и улици в града. В Стара Загора, пък, строителите, саниращи обекти, са отнесли санкции за близо 270 000 лева. Във Варна погнаха сметосъбиращите фирми, а в Пловдив няма глобени. Това сочат данни за наложените глоби от общините, предоставени на "Монитор".

По-голямата част от санкционираните в София са отнесли глобата заради некачествени или забавени ремонти. Пример за такъв е реконструкцията на централната улица „Граф Игнатиев“. Въпреки че ремонтът все още продължава, строителният надзор е глобен със 100 000 лева. Мотивът за наложената санкция е допуснати пропуски. При извършване на надзора не са били констатирани неравности по настилката на улицата. От общината се заканиха, че това е първата и последната глоба за надзора, а при повторен пропуск ще бъде прекъснат договорът.

Малко преди това, на самата строителна фирма ("Джи Пи Груп") беше наложена глоба в размер на 50 000 лева заради бетониране на стари дървета. Тепърва ще се изяснява дали изпълнителят следва да бъде санкциониран и заради забавяне на ремонта. Преди дни стана ясно, че срокът за приключване на ремонтните дейности, които трябваше да финишират през март тази година, е удължен със 79 дни. Причина за удължаване на периода е, че работата бе спряна в рамките на 48 дни заради зимните студове.

И още 31 дни са признати от надзорната фирма за неработни, също заради лоши метеорологични условия. В Стара Загора общината е подгонила фирмите, спечелили обществени поръчки по националната програма за енергийна ефективност. Със около 118 000 лева по-малко е платено, например, на ДЗЗД НПЕЕ - Стара Загора, по договор от юли 2016 г. По този договор са били констатирани близо 240 календарни дни забавяне. На малко над 86 000 лева пък възлиза неустойката за ДЗЗД „Еко Терм“, чието закъснение е в рамките на 174 дни. Два пъти е било глобявано „Термикс“ ЕООД, като там сумите, които трябва да бъдат платени, са в размера между 2 300 лева и 10 000 лева.

Близо 24 000 лева са неустойките за „Трейс София“ ЕАД за закъснение от 50 дни. Близо 1,4 млн. лв. е глобата, наложена на ДЗЗД „Железник“ - Стара Загора, което е изпълнявало договор от 2011 г. за реконструкция, ремонт и благоустрояване на уличната мрежа в квартал „Железник“. Санкцията тук е заради 68 просрочени дни. Към днешна дата продължават да се трупат суми за глоби върху ДЗЗД „Красива България“. Тук закъснението е с месеци. Дълго се бави реализацията на проекта за преобразяването на пешеходната зона в града на липите.

Във Варна най-големите санкции, които са в размер до 100 000 лева, са налагани на фирми, отговорни за сметосъбирането в града, както и за неизпълнение на задълженията по снегопочистването. Глобени са и организации, които са продължили да извършват строежи по обекти, въпреки стартиралия туристически сезон и издадената кметска забранителна заповед за спиране на ремонтните работи. Има и случаи, в които са били санкционирани дори общински фирми нарушители. Като пример местните жители посочват общинската фирма „Пазари“ - заради разкопаването на улично платно зад пазар „Чаталджа“. Сигналът бил подаден от граждани, живеещи в съседна кооперация. Причината за извършване на ремонтните дейности била подготовката за поставяне на фундамент за навес, който трябвало да покрие пет търговски маси на дружеството. За целта било необходимо да се излеят основите на съоръжението и затова се наложило пробиването на асфалта на няколко места. Контрольори на районното кметство, които посетили мястото на сигнала, установили незаконното прокопаване и съставили акт на общинската фирма за увреждане на инфраструктурата.

Според доклада, глоби в Пловдив не са били налагани през 2018 г. От началото на годината до момента в инспектората са получени една 4 - 5 сигнала за нарушения на фирми, които работят по общински обекти, които представляват предимно пътища. По сигналите са извършени проверки, като служители на Общинския инспекторат са отправили предупреждения към техническите ръководители на обектите и до глоби не се е стигнало, тъй като фирмите са отстранили нарушенията. Пример за нарушение от Пловдив е сигнал за частна фирма, чиито камиони разнасяли кал от булевард, на който се извършвал ремонт. Времето било лошо и валяло дъжд. След отправеното предупреждение, от фирмата са отстранили пропуска.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • МАНИ ПАКЯО - 08:07, 13 февр.

  Строителният бизнес заслужава МНОГО, МНОГО, МНОГО повече уважение, само това ще кажа

 • Лемура - 08:06, 13 февр.

  Оставете на мира строителните фирми да си вършат работата! :)

 • Андрей - 08:06, 13 февр.

  Строителният бизнес заслужава повече уважение, тук съм категоричен

 • Гелето - 08:05, 13 февр.

  Това е просто скандално! Трябва да има повече респект към строителния бизнес, който бива мачкан и унижаван по най-гнусния и долен начин

 • Ангела - 08:05, 13 февр.

  Това е простотия! Стига толкова неуважение към строителния бранш! Оставете хората да работят

 • Mihail Stankov - 00:34, 13 февр.

  Оставете фирмата да си върши работата, до сега са се справяли чудесно!

Напиши коментар

Коментари