понеделник, 11 февруари 2019, 19:00 ч.

В писмото се отправят критики

11 сдружения с отворено писмо относно Закона за биологично разнообразие

BNews.bg

11 сдружения с отворено писмо относно Закона за биологично разнообразие

Според тях Натура 2000 в България не е правена по европейските правила.

11 сдружения и асоциации се обединиха и написаха отворено писмо до премиера, външния министър и главния прокурор, относно измененията в Закона за биологично разнообразие.

В писмото се отправят критики към организацията WWF и към коалицията „За да остане природа в България”. Според авторите на отвореното писмо на прицела на двете организации са промените в Закона за биологичното разнообразие.

„ Целта на „зелените“ е да провалят законопроекта, защото той ще даде възможност да се докаже, че Натура 2000 в България не е правена по европейските правила”, се казва в писмото. „За разлика от европейската практика, у нас зоните в Натура 2000 са определяни от „зелените“ неправителствени организации в периода 2005-2007 година. За тази дейност те са получили 9 милиона лева. Въпреки получената огромна сума, за да инкасират максимална печалба, „еколозите“ са подменили европейската методология, като не е спазено основно изискване, като освен с екологични, да се съобразят с културни, социални и икономически фактори. Не е направена и задължителната публична информационна кампания”, се казва още в писмото.

Екоорганизациите пък били работили по прогнозни данни.  „Тоест по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства”.

Това било и причината Натура 2000 в България да достига до 34% от територията на страната, докато в други страни е много по-малък процент.

„У нас защитените зони са толкова раздути, защото всичко е правено от офиси и на бюро без никаква достоверна информация, подплатена с научни доказателства”, се казва още в писмото. „Заради тази измама и манипулиране на данни, винаги срещу държавата ни ще има наказателни процедури. Защото Натура 2000 не е правена на базата на научни данни, а чрез фалшификации”.  Освен това нямало нито една зона от Натура 2000 с официални протоколи, доказващи проучвания на терен.

Авторите на отвореното писмо наричат Натура 2000 в България „огромно престъпление”.

„В същото време промените се подкрепят от голямата част от научната общност”, твърдят още авторите. „С промените в Закона за биологичното разнообразие МОСВ иска да вкара ред, за да се види на базата на какви научни данни в дадена зона са посочени ценни растителни или животински видове”.

„Настояваме Министерският съвет да се съобрази с предложенията за промени в Закона за биологичното разнообразие, предложени от МОСВ”, се казва още в писмото. Освен това се призовава прокуратурата да започне проверка на клона на WWF в България, а МВнР да инициира законодателни промени, с които да се регламентира финансирането и дейността на чуждите неправителствени организации у нас.

Писмото е подписано от сдружение "Зелена Кресна", съюз "Интелигентна България", Български-ловно рибарски съюз, сдружение "Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле", Балкански център за устойчивост и екоинженеринг, сдружение "Клъстър зелен транспорт", национална асоциация "Българско Черноморие",  Национално гражданско сдружение „Природата за хората“, Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“, коалиция „За да останат хора в България”, Зелен алианс.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Димитър - 18:46, 12 февр.

    WWF и Тома Белев от години работят така, че да пречат на развитието на туризма у нас, за сметка на този в западна Европа, откъдето им плащат.

  • Христов - 14:07, 12 февр.

    „Зелената“ мафия на Тома Белев и Иво Прокопиев бавно и сигурно убива България, като обрича страната на бедност и ниски доходи в планинските райони!

  • Цветан - 13:50, 12 февр.

    Дано да има някакъв ефект от това отворено писмо. Зелените си правят каквото искат, съсипват природата, туризма, абе всичко, а управляващите мълчат!!! Ако не друго, поне да ги накарат да върнат тези 9 милиона, които Зелените са прибрали и са си правили каквото им хрумне.

Напиши коментар

Коментари