вторник, 12 февруари 2019, 13:50 ч.

Ще пламнат цели региони

Войводиново е само началото. АБС от години предупреждава за средата на сигурност

BNews.bg


Войводиново е само началото. АБС от години предупреждава за средата на сигурност

Снимка: АБС

Кризата с криминогенната обстановка в пловдивското село Войводиново, както и последвалото социално напрежение и протести са вследствие на липсата на стратегическа политика за селските региони. Това е само началото - Войводиново е символ на натрупани през годините проблеми, неглижирани от политиците през всички правителства особено от 2006-а година насам, когато България стана член на ЕС.

Това пише в сайта си Асоциацията на българските села.

Липсата на специализирана селска полиция, за която Асоциация на българските села настоява от 5 години и проведе редица национални и регионални кампании е една от причините за достигане до ескалация и конфликти, подобни на тези в село Войводиново.

Продължаващото неглижиране на проблемите на ромското население, липсата на стратегия за интеграция във форми на заетост в селското стопанство и обвързаност на социалното подпомагане с ангажименти за образование и трудова дисциплина, доведоха до началото на една тенденция, която тепърва ще се проявява през следващите години, се казва още в съобщението.

И докато усилията на политическата власт са насочени в усвояването на средства чрез проекти по европейските фондове, то много повече средства в размер на стотици милиони, ще бъдат загубени от липсата на адекватна политика за селските райони и регионалното развитие. Косвените загуби и щети за държавата ще бъдат в размер на милиарди.

Всичко, което от 2006-а година насам сме казали от Асоциация на българските села е истина и винаги се сбъдва. Все още има малък шанс, при реализация на политическа воля, най-мрачните прогнози за рисковеите селски региони да не се сбъднат, защото ако днес е Войводинов , в следващите години ще пламнат цели региони, прогнозират от АБС.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари