сряда, 13 февруари 2019, 14:32 ч.

Среща при Борисов

Според службите: Наш адвокат трансферирал венецуелските пари през българска банка

BNews.bg

Според службите: Наш адвокат трансферирал венецуелските пари през българска банка

Снимка: Пресцентър МС

Министър-председателят Бойко Борисов проведе извънредна среща с посланика на САЩ Ерик Рубин след днешното заседание на правителството. Поводът за срещата бе подадената информация от американското разузнаване на ДАНС, че пари от Венецуела са превеждани на български гражданин в българска банка.

В срещата участваха и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на ДАНС Димитър Георгиев.

След нея Цацаров официално потвърди информацията, че са засечени подобни преводи на средства от държавното петролно дружество на Венецуела

"Установена е банката, установено е и лицето титуляр на сметките, както и самите сметки. Работи се изключително интензивно от органите на ДАНС. В банката се извършва пълен мониторинг. Когато имаме пълна картина на преводите ще бъдат предприети необходимите мерки", добави той.

"Установени са преводи, които действително са били извършвани от държавната петролна компания на Венецуела по тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани по банкови сметки в други страни. Основанията са различни и в повечето случаи, по наши подозрения и с оглед работата, която извършваме в момента, не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и т.н., което общо взето няма общо с действителността", каза още главният прокурор. 

Димитър Георгиев обясни, че лицето, към което са прехвърляни парите има няколко гражданства, сред които и българско. Мъжът имал местожителство в различни държави и в момента не бил на територията на България.

Шефът на ДАНС потвърди, че са прехвърлени милиони евро, но засега не се ангажира да назове точната сума, тъй като обемът от данни е голям, и проверката продължава да тече и в момента. Той подчерта, че изключително съдействие по разследването е оказано и от БНБ.

Цацаров поясни още, че не става въпрос точно за една сметка, защото въпросното лицето е регистрирано като адвокат. Възползвал се е от адвокатската поверителност да открива различни сметки, но преводите по никакъв начин не отговарят на адвокатска дейност, обясни главният прокурор.

"Откритата сметка, не е точно сметка в пълния смисъл на думата. Лицето е открило сметка като адвокат. Използвана е формата на доверителна адвокатска сметка, по която да пристигат сметка на клиенти и която не се използва пряко от адвоката", поясни още Цацаров.

"Случаят касае една единствена банка, но сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България навън. Мисля, че след като бъде установен механизмът, ще стане ясно, че става въпрос за организиран път, канал, за изнасяне на парични средства”, каза още Цацаров и поясни, че все още не се говори конкретно, тъй като работата по случая е още в началото, а освен това има и споразумение само тази информация да бъде изнесена до момента.

"Говорихме за жизненоважната необходимост да спрем нелегалния трансфер на парични средства от Венецуела. Нашето правителство, заедно със страни от Европейския съюз, работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато и че осигуряваме нужната подкрепа за мирно и демократично бъдеще“, обяви американският посланик Ерик Рубин, като изтъкна, че сътрудничеството между САЩ и България по въпроса е отлично.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари