сряда, 13 февруари 2019, 14:45 ч.

Проучване

Машинното гласуване може да ни струва 60 милиона лева

BNews.bg

Машинното гласуване може да ни струва 60 милиона лева

Снимка: Mediapool

Над 60 милиона лева може да струва машинното гласуване във всички секции в България, като дали ще купуваме или наемаме машините е без значение. Това е основният извод от доклада на "Сова 5" АД, наета да направи пазарно проучване и анализ на организирането на машинно гласуване у нас.

Проучването е по поръчка на Централната избирателна комисия за различните възможности да се изпълни законовото изискване в Изборния кодекс, според което след 2017 г. гласуване с машини трябва да има във всяка секция.

Досега бяха провеждани само тестове в 500 секции, които преминаваха успешно и удобно за избирателите. Пълно машинно гласуване обаче ще означава нужда от поне 12 500 машини.

В момента се обсъжда промяна на ИК, с която да се отложи въвеждането на машинното гласуване, тъй като ЦИК вече два вота нарушава закона и бива осъждана за това.

Друго предложение за спестяване на пари - да се наемат краткосрочно или дългосрочно машини - е напълно безмислено, посочват анализаторите на "Сова 5" още в първите страници на доклада. Причината е, че производителят прави машини по изискванията на законодателството на страната, и това намалява шансовете те да могат да бъдат повторно продадени или наети от други клиенти. Затова и цената, на която се предлагат машините под наем, е в общи линии същата, за която се продават.

А именно - около 4000 лв. Всъщност, признават от "Сова 5", само една фирма им е пратила оферта, тъй като повечето искат запитването да бъде от организация, която се занимава с провеждането на избори като основна своя дейност - т.е. ЦИК. Вместо това Комисията прехвърли чрез обществена поръчка задачата на "Сова 5" АД.

Единствена оферта е от компанията Сиела Норма АД, провела досега няколко тестови вота с машини в България.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари