понеделник, 18 февруари 2019, 18:00 ч.

Десетки пострадали

Пуснаха, излекувани птици, пострадали от бракониери

BNews.bg

Пуснаха, излекувани птици, пострадали от бракониери

Розов пеликан е открит преди месец прострелян с въздушна пушка.

Десетки пострадали от бракониери птици бяха излекувани и пуснати на свобода в езерото Вая край Бургас.

Розов пеликан е открит преди месец прострелян с въздушна пушка.

"Прострелян беше с три сачми - има по една в крилата и една в тялото… освен това имаше и закачена рибарска кукичка на едното крило", каза Стефка Димитрова -  ветеринарен лекар, Спасителен център за диви животни.

След дълга рехабилитация пеликанът, който е включен в Червената книга като изчезващ вид, е готов да се върне в естествената си среда. Конфискувани и лекувани са и близо 60 зеленоглави патици и белочели гъски.  

"Когато ги поставят за такива мюрета, които да привличат други диви патици, са вързани със синджири във водата и много дълги часове престояват в леда, където им измръзват краката", обясни Руско Петров - ветеринарен лекар, Спасителен център за диви животни.

"Част от тях започнаха да снасят яйца. Искаме тук в естествената среда да започне този процес”, каза управителят на екопарк "Вая" Ани Янчева.

Част от спасените пернати, които няма да оцелеят в дивата природа, са пренасочени към зоопарка във Варна.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари