понеделник, 18 февруари 2019, 18:44 ч.

ЕКСКЛУЗИВНО В Bnews

Бареков официално призова Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ДОКУМЕНТ)

BNews.bg

Бареков официално призова Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ДОКУМЕНТ)

Евродепутатът обяви и че ще сезира както Венецианската комисия и всички компетентни европейски институции, така и най-висшия орган на Алианса на европейския консерватори и реформисти /АКРЕ/, на който той самият е член, за готвени изборни манипулации у нас.

Евродепутатът Николай Бареков официално призова президента Румен Радев да наложи вето на направените изменения и допълнения на Изборния кодекс, които по думите му са посегателство върху демокрацията в България и престъпно отнемане на конституционно закрепени основни права на българските граждани.

По думите му промените, направени по-малко от четири месеца преди произвеждането на избори за членове на Европейския парламент от Р България, е в разрез с препоръките на Венецианската комисия.

В сигнала до държавния глава Бареков определя и като абсолютно недопустимо да бъдат внасяни промени по същество между две четения на даден законопроект, тъй като по този начин не могат да бъдат осъществени адекватни дебати. Евродепутатът е категоричен, че направeните в последния момент промени обслужват единствено интересите на управляващите партии и погазват демократичното право на избор на гражданите.

По думите му основателни опасения от налагане на абсолютна диктатура в изборния процес създава въведеният нов начин за вземане на решения в ЦИК, РИК, ОИК и СИК. “Досега част от решенията се взимаха с мнозинство от две трети, а след реформата - с 50 + 1 от присъстващите, което означава, че ГЕРБ, подкрепена от коалиционен партньор, ще може да взима всякакви решения, независимо дали те са в разрез с демократичните принципи и/или действащата правна рамка”, подчертава Бареков.

Като неадекватна евродепутатът определя и извършената промяна по отношение на правораздаването при обжалване на решения на РИК и ОИК пред съда. “Вече такива жалби ще се гледат от административните съдилища като първа инстанция, а не както досега - пред Върховния административен съд, което създава възможност за влияние от страна на местната власт върху съдебния процес”, смята той.

Според него с поредното отлагане на пълното въвеждане във всички около 12 500 избирателни секции на машинно гласуване отново се лишава гражданинът на Р България от честен и прозрачен изборен процес. В документа Бареков изтъква още, че с въведения долен праг за броя гласове, които са нужни за разместване на листите за евродепутати, народни представители и общински съветници, де факто се премахва преференцията, с което законотворците са лишили българския избирател сам да определи за коя личност (за кой кандидат от съответната кандидатска листа) би искал гласът му да бъде разпределен.

Евродепутатът обяви и че ще сезира както Венецианската комисия и всички компетентни европейски институции, така и най-висшия орган на Алианса на европейския консерватори и реформисти /АКРЕ/, на който той самият е член, за готвени изборни манипулации у нас. Припомняме, че Николай Бареков е единственият политик, който е бил част от десетки европейски изборни мисии на четири континента.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари