сряда, 20 февруари 2019, 19:00 ч.

Открита е информация

Отнемат българско гражданство на лица, които не са поддържали инвестиции

BNews.bg

Отнемат българско гражданство на лица, които не са поддържали инвестиции

Има данни за лица с различни криминални регистрации, включително и неприключили наказателни производства.

Открита е информация за лица, които са взели българско гражданство въз основа на инвестиции, но те не са поддържани. Ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено и даденото гражданство да бъде отнето. Това каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев, съобщава БГНЕС.

През ноември миналата година премиерът Бойко Борисов възложи на Министерство на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години.

Тази проверка показва, че всичко, което е като процедура, е извършвано изрядно от служителите на МВР и ДАНС. „Пропуски в процедурата няма“, посочи председателят на ДАНС.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов каза, че ще излязат и с препоръки за подобряване на процедурата. „Стигнахме до заключението, че е необходимо, за да получим обективна и актуална информация, да задължим кандидатите да декларират къде са пребивавали в други държави, включително и извън ЕС през последните 10 години, преди да кандидатстват, за да може да се обърнем към компетентните органи на съответните държави, да потърсим информация дали извън България, на територия на други държави, са били извършвани някакви криминални дейности, дали има влязла в сила осъдителна присъда, дали лицето не е било реабилитирано”, обясни Ципов.

Той посочи, че това е основната препоръка, която ще отправят включително и към междуведомствена група, която се сформира, за да разгледа всички предложения по Закона за българското гражданство. Ципов каза още, че са получили данни за известен брой лица, че имат различни криминални регистрации, включително и неприключили наказателни производства.“Това е било в периода, след като е било придобито българско гражданство”, обясни той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари