вторник, 26 февруари 2019, 15:11 ч.

Твърдения

"Газпром" избра кой да строи Турски поток през България?

BNews.bg

"Газпром" избра кой да строи Турски поток през България?

Руската "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски е избрана от "Газпром" за строител на продължението на газопровода Турски поток през България.

Това твърди икономическото издание РБК. Медията се позовава на информация от два независими източника.

Целта на "Газпром" била да намали политическите рискове да не бъде построено нищо в България, както се случи със спрения от Русия през декември 2014 г. "Южен поток", който донесъл щети на компанията от около 800 млн. евро.

Според РБК "Трубная металлургическая компания" (ТМК) ще достави в България около 300 хиляди тона тръби и преговаря и за участие в строителството. Целият проект засега е оценен на 1.4 млрд. евро.

От компанията твърдят, че не участват в българския проект, но обмислят да кандидатстват в търга на "Булгартрансгаз", когато той бъде подновен. Преди дни свързваната с Христо Ковачки компания "Атоменергоремонт" оттегли жалбата си срещу обществената поръчка и тя може да бъде продължена с удължен заради замразяването ѝ срок.

Председател на Съвета на директорите на ТМК е 55-годишният Дмитрий Пумпянски. За миналата година той е бил 62-и по богатство в Русия с лично състояние от 1.6 млрд. долара.

Той държи контролния пакет в компанията за тръби, в която обаче съсобственик с 13.44-процентов дял е и руската банка ВТБ.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • то - 23:12, 27 февр.

    ако е морска тръбата - не важи енерго пакета, за сухопътна както се изсра ГЕРБ - нещата са за богати европейци

Напиши коментар

Коментари