понеделник, 04 март 2019, 11:29 ч.

Наркотрафик

Ето още подробности за един от най-издирваните престъпници на Испания, заловен у нас!

BNews.bg

Ето още подробности за един от най-издирваните престъпници на Испания, заловен у нас!

Снимка: Канал 3

Продължават да излизат подробности за заловеният в България испански наркотрафикант. По думите на властите в страната ни, той е "сериозен ранг“, а случаят показва каква е силата на европейските механизми за противодействие на престъпността.

Сигналът за него е получен на 12 февруари пред европейската мрежа за активно издирване на бегълци. Службите във Варна незабавно са се организирали и мъжът е задържан на 17 февруари. На  26-и същия месец е бил изправен пред Окръжен съд Варна. Магистратите взимат решение да бъде предаден на испанските власти. Това най-вероятно ще стане на 13 март.  Министърът на вътрешните работи поясни, че българските служби се ползват с доверие пред всички партньори и оправдават  това доверие с тези незабавни действия.

Предполага се, че 43-годишният Хорхе Арбиза е влязъл на територията на България с автомобил през граничен пункт Видин-Дунав мост на 28 април миналата година. В Испания срещу него се водят наказателни производства за участие в международна престъпна организация за незаконен трафик на наркотици и пране на пари. Той е обявен за международно издирване въз основа на издадена Европейска заповед за арест, издадена на 15.12.2017 г. от съдебните власти в Мадрид. Наказанието за престъплението, за което той се издирва е наказуемо според испанския наказателен закон с "лишаване от свобода“ до 13 години и 6 месеца. Деянието е му е наказуемо и по българското законодателство. При задържането си Хорхе е бил с фалшиви лични документи.

Съгласно Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест испанският гражданин има право да оттегли съгласието си в тридневен срок от днес. Ако не го направи, съдът ще постанови окончателно решение относно предаването му на властите в Испания до седмица. Мъжът е издирван  в страната си още от  2013 г.. тогава той е успял да се измъкне от закона, като е избегнал арест при огромна спец.операция в Аликанте. Властите го вкарват в списъка на най-издирваните престъпници в Испания, съобщава Канал 3.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари