сряда, 06 март 2019, 17:22 ч.

Амнезия

Свидетели по делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков загубиха паметта си

BNews.bg

Свидетели по делото срещу Прокопиев, Дянков и  Трайков загубиха паметта си

Четирима свидетели  бяха разпитани днес  по делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Сред тях бяха и двама заместник-директори на Агенцията по приватизация.

Обвинението е за продажбата на държавния дял от 33 % на EVN на занижени цени, а според прокуратурата държавата е била ощетена с 28 милиона.

В съдебната зала двамата бивши заместник директори в Агенцията по приватизацията  Стефка Граматикова и Митко Симеонов показаха слаба памет за важни детайли около продажбата на държавния дял от EVN.

Отговорите им на голяма част от въпросите на прокуратурата бяха, че не си спомнят или не са наясно. Затова от държавното обвинение поискаха да се прочетат показанията им, давани през 2015 година.  В показанията си тогава Граматикова посочила, че е чула телефонен разговор между тогавашния ръководител на Агенцията и министър, за когото имала съмнение, че е Дянков или Трайков. Това оставило в нея впечатление, че за оказван натиск от страна на един от подсъдимите бивши министри.

А от разпита на Митко Симеонов стана ясно, че двама от членовете на надзорния съвет по онова време са били против продажбата на държавния дял на И ВИ ЕН. Свидетелят все пак си спомни, че е участвал в срещи с Доротея Пандова, за която икономическият министър Емил Караниколов вчера съобщи, че открито е лобирала инвестиционен посредник по сделката да стане „Булброкърс“.

Друг от свидетелите, Ирена Сярова, която също е работила в Агенцията запази мълчание и не отговори дали Пандова, която по онова време е човек за връзка межзу Дянков и Прокопиев,  е оказвала натиск за приватизационната сделка.

Според прокуратурата Дянков нарежда на Агенцията по приватизацията да възложи оценката по сделката да се извърши от фирмата „Булброкърс”, контролирана от Иво Прокопиев. Той пък е сочен от държавното обвинение за помагач, при реализирането на схемата. Делото срещу  бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев тръгна в спецсъда вчера, предаде Канал 3.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Кирил - 14:46, 07 март

    Ех, все на дела срещу олигарха Иво Прокопиев се случва това... Но той има толкова далавери, че все за някоя ще бъде осъден!

Напиши коментар

Коментари