четвъртък, 07 март 2019, 11:11 ч.

Заслужено

Българско вино, кръстено на античен тракийски град, обра медалите на конкурс в Париж

BNews.bg

Българско вино, кръстено на античен тракийски град, обра медалите на конкурс в Париж

Серията Kabile се произвежда от "Вила Ямбол" и е създадена в знак на почит към традициите на региона

За втора поредна година “Вила Ямбол“ спечели най-много медали за България на престижния световен винен конкурс Vinalies Internationales, който се проведе в Париж в началото на месеца. Избата обра 8 отличия от общо 17 за български вина като абсолютен рекордьор е серията Kabile със седем медала. Двa са златни – за Kabile Сира 2017 и Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016. Любопитна подробност е, че марката е кръстена на античен древен град Кабиле, чийто разкопки се намират на няколко километра от винарната в знак на почит към богатото наследство и традиции на региона в правенето на вино. „Вила Ямбол“ печели и други шест сребърни отличия – пет от тях отново за вина в серията Kabile: за розето, за Мерло Резерва, за Каберне Совиньон Резерва, за Шардоне и за Мавруд и Каберне Совиньон. Серията може да се намери в повечето магазини у нас на цени 8-9 лева. Другото сребърно отличие е за тероарното вино на „Вила Ямбол“ от микрорайон Болярово от Каберне Совиньон.

От останалите наградени български винарни правят впечатление трите медала на избата в Съединение – New Bloom Winery. Две от тях са златни медали за розетата в марките Face to Face и PIXELS, актуална реколта 2018 г. Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция, което поставя България в нова светлина като качествен производител на този тип вина. Повечето българските напитки със златно отличие са произведени от традиционни френски сортове, което е поредното доказателство за качеството и високото ниво, на което работят родните винари.

Тази година в конкурса Vinalies Internationales бяха изпратени 3340 проби от 45 държави. За пет дни световни винени експерти се включиха в сляпата дегустация на пробите. Те са разделени в групи от 5 до 7 души. След сляпа дегустация на всяка проба председателят на комисията обобщава направените коментари и, ако е необходимо, се пристъпва към дискусия докато се оформи единно мнение за виното. „Оставяме се да бъдем съблазнени от изтънчените аромати на сладки подправки, с нотки на конфитюр от малини, вишна и виолетки. Вкусовите ни рецептори ликуват под въздействието на меките и гладки танини, нотките на черен шоколад и касис.“, пишат за Kabile Сира винените дегустатори. За другото българско вино във златен медал Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016 журито посочва: „Това вино с цвят тъмна череша ни напомня разходките в гората в търсене на горски плодове. Следва завръщане в кухнята, където приготвяме фини конфитюри с аромати на ванилия и къкрещи червени плодове, чийто аромат се разлива в цялото помещение. Вкусът е също толкова богат и приятен.“.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари