четвъртък, 07 март 2019, 10:40 ч.

Подробности от акцията

Над 15 души са арестувани в "Орландовци", голяма част от Гольовците, двете ченгета ги покривали!

BNews.bg

Над 15 души са арестувани в "Орландовци", голяма част от Гольовците, двете ченгета ги покривали!

Снимка: bTV

Над 15 души са арестувани при днешната специализирана операция на полицията и прокуратурата в столичния квартал "Орландовци" срещу организирана престъпна група, занимавала се с "широкоспектърна" престъпна дейност - от дребни кражби, до сериозни грабежи, наркоразпространение и производство и продажба на безакцизни стоки. Голяма част от задържаните са от ромския клан на Гольовците, който нашумя покрай убийството в Кюстендил. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Към момента има данни, макар и да не са привлечени като обвиняеми, че двама служители от 2 РПУ, при това взводни командири, са част от групата. Дейността им се е изразявала не толкова в осигуряване на чадър като покриване на престъпления, а реална физическа охрана на правонарушения", заяви Гешев.

"Задържани са над 15 души. Част от тази група, към 90% от тях, са принадлежащи към клана на Гольовците, така както е вашият журналистически термин.

Няма още привлечени към наказателна отговорност лица, тъй като действията са от няколко часа. Ще стане ясно колко ще са обвиненинте утре сутрин", обяви прокурорът, като уточни, че и към момента продължават претърсванията.

Той даде и конкретни примери за престъпленията.

"Групата се е занимавала от кражба на релси и чупене на паметници в гробищния парк с цел хората да си платят, до сериозни грабежи и престъпления срещу личността и до разпространение на наркотици. Всичко от което могат да се изкарат пари", каза Гешев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че разследването срещу групата е започнала още миналото лято.

Той обясни, че групата е заподозряна за взломяване на офиси на фирми, участие в няколко грабежа, както и умишлено чупене на паметници с цел да бъдат изнудвани хората за възстановяването им.

Намерено е и оръжие, което предстои експертиза да се установи какво е - газово или бойно, както и множество уреди за кражби и взломяване.

"Двамата полицай са от охранителна полиция, още не са привлечени като обвиняеми, и към момента имаме данни, че са подпомагали престъпната дейност. Тяхната дейност образно казано е да осигуряват към момент на престъпление да няма полицейски сили", каза Иванов.

"Има оперативни данни кой е ръководителят, но това трябва да се докаже", допълни той.

До момента е ясно, че групата е извършила престъпления само на територията на столицата.

В хода на операцията са установени над 10 сгради, присъединили се назаконно към електроразпределението. Предстои и тази престъпна дейност да бъде документирана. Кражбата на ток обаче не е свързани с това  разследване.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари