петък, 08 март 2019, 16:59 ч.

Едно към едно

Бареков за Тръмп, коалицията с Волен и фалшивите новини на Джамбазки

BNews.bg

Бареков за Тръмп, коалицията с Волен и фалшивите новини на Джамбазки

В интервю за ПИК евродепутатът Николай Бареков коментира има ли Презареди България човек в ЦИК, какво се премълчава за Елена Йончева, разминаха ли се с Атака за евроизборите и за разследването срещу оригарха Иво Прокопиев.

"Тиражират се фалшиви новини по отношение на Бареков и Презареди България, защото всеки различен от ГЕРБ, ДПС и патриотите човек във ЦИК е гаранция за изборния процес. Нали затова сега атаката срещу НС, че опорочава изборите, т.е. като има един страничен наблюдател в ЦИК е по-добре. Нашият човек е в ЦИК пет години, назначен от предишния президент Росен Плевнелиев,  с който знаете че не бяхме в най-добри отношения и се надявяме, че сегашния президент ще спази закона, след като имаме всички събрани подписи на коалицията. В интерес на истината нямах проблем с ВМРО, защото  Катя Иванова общо взето е работила и помагала на всички политически партии да си подават документите и и да си изправят кривиците в ЦИК, просто единият от по-малките паратньори, няма да кажа кой, реши може би да се направи на интересен за едни-два дни, но накрая и те подписаха. Ние сме демократична коалиция, всички имат право на равна тежест.

На въпрос от водещата дали коалицията му ще участва в евроизборите , Бареков отговори:

"Ние  няма как да не участваме в евроизборите, дали ще участва Бареков на евроизборите, тук да разграничим дали ще участва Презареди България и консервативния алианс, това са различни въпроси. Това не е партия „човекът-оркестър“, тази партия си има ръководство", поясни Бареков.

"Това ръководство си има многобройни членове, имаме номиинации от различни структури, ако искате да продължа с новината, примерно нашата структура в Бургас застана зад кандидатурата на Димитър Байрактаров, който знаете е стар патриот, той е в момента в немилост в НС, защото хора като теб имат възможност да си вършат работата, вътре в кулоарите, а той е изгонен от ръководството на народното събрание, защото ги ядосва. Има номинация за мен от пловдивската ни структура  да се кандидатирам. Има и други номинирани, да кажем един от тях е Георги Балабанов, който е номинира от структурата в Сливен. Водим разговори за коалиция.

Първо разговорите ни за коалиция започнаха със старите ни коалиционни партньори. Бях длъжен да се обърна първо към тях. Говорихме с консерваторите, които бяха заедно със нас на г-н Цветан Манчев, водени са разговори с Гергьовден, водени са разговори  с партията на г-н Софиянски, както е известна, тя си има лидер, той се казва Росен Кацарски, и се казва „Свободни демократи“, водихме разговори с ВМРО. С колегата Джамбазки водихме такива разговори още преди година за общо явяване на изборите. И последните 6 месеца сме водили разговори за коалиция с г-н Сидеров и бяхме стигнали дори до изработването на има на тази коалиция:  „Атака“ плюс Обединени консерватори.

Защото към момента сме в застой в преговорите г-н Сидеров не е дал обяснение, но пък от друга страна не сме се и карали. Искам да кажа нещо, което е много важно за хората. Ние не сме се събирали с Волен Сидеров и с „Атака“ да делим места. Нито той е искал да бъде водач на листа, нито аз съм искал да бъда водач на листа. Това е първата спекулация. Аз казах, че е най-добре той да си води листата, защото е така да се каже политически ветеран и е хубаво да  води тази битка той. Аз бях готов да бъда втори, можех и да бъда последен. За мен няма драма. След това разговорите, които водихме с „Атака“ бяха  за принципна коалиция, включително обсъждахме възможността „Атака“ да излезе от управлението , напускайки коалиция ОП, но г-н Сидеров държеше, ако трябва да бъда честен, да не е той човекът, който разпада патриотите, да не е  той егоистът и заради него. И както видяхте, нервите на г-н Каракачанов и на г-н Дамбазки, и на Валери Симеонов не издържаха, и на практика те започнаха а преговарят двете партии заедно, започнаха да изолират Сидеров от процесите в ОП и в един момент се оказа, че на практика „Атака“ наистина няма да бъде с тях на изборите. Що се отаняс до евентуалната му коалиция с Марешки, както се говори, аз бях неприятно изненадан, защото точно г-н Сидеров, който през целия си живот се представяше за борец срещу олигархията, да направи коалиция с един  очевиден олигарх, който е в парламента, би било поредната така да се каже смешка.

Водещата посочи, че „Атака“ не бяха приети в алианса на консерваторите, но Бареков отвърна, че това е вярно само наполовина.

„Първо, ако „Атака“ беше подписала коалиционно споразумение с нас преди срещата в Рим, както бях обещал, те щяха да бъдат приети. Просто трябваше да има коалиционно споразумение. Ще се явяваме двете партии заедно и ползваме общият консервативен фундамент, на който стъпваме.

Второ, г-н Сидеров  и „Атака“ не са неприети, те са във финална фаза на членство. На практика тях дели един месец до членство в Алианса на консерваторите, това ще стане в началото на юли, на следващата сбирка на нашия Алианс. И тука обаче искам да кажа, г-н Джамбазки, който ви помага и на вас без да искате, от няколкиодни ставате проводник на фалшива новина, а тя е, че Джамбазки прави конференция на АКРЕ в София. Не, не прави. Той прави частна сбирка на евродепутата Джамбазки с  негови приближени приятели, дали ще покани гости от чужбина не знам, но тази сбирка не е в календара на Алианса на консерваторите и реформистите. Тя няма нищо общо с нашия календар. Той е част от Алианса, но това не означава, че може да ползва логото.И тук  искам да кажа – единственото събитие, включено в календара на Алианса консерваторите и реформистите в цяла Европа е на 22 март, това е годишният конгрес на консерваторите от цяла Европа и от света. Ще бъде тук в София, аз го правя, аз съм домакинът.

Ние ползваме логото АКРЕ тук, не защото ползваме логото АКРЕ, а защото правим събитието на АКРЕ ние, аз съм домакин.

И тук искам да кажа, че г-н Джамбазки, за да не го поставям конфузна ситуация, да бъде изолиран от събитието, ние също сме го поканили като участник.

Основни спикери на конгреса ще бъдем аз, като домакин и евродепутат, г-н Ричард Милсън, изпълнителен директор на Алианса и г-н Ян Захрадил,  като президент и водещ кандидат. Така че много моля г-н Джамбазки да не прави това, аз скандал навън няма да правя.

Ние ще му дадем възможност по-нататък, когато той се покаже като добър организатор, той от няколко дни е член на Алианса и вече прави годишна конференция. Така че истината – г-н Джамбазки, моят колега, прави  своята годишна конференция като евродепутат, такава има право да прави, няма нищо общо с АКРЕ , остава  въпросът кой му плаща скъпата реклама във вид на билбордове и  реклама по медиите, защото това струва пари. Тук оставям една вратичка, може би от своите спестени милиони, може би той плаща от личните си приходи."

Във Вашингтон и Тръмп дойде при вас, неговата партия е част то този Алианс, казахте ли си нещо, здрависахте ли се, попита водещата Бареков, по повод срещите му и посещението му в САЩ.

"Ще бъда пределно ясен – ние имахме покана като българска делегация и аз като водач на тази делегация от Алианса на консерваторите и реформистите, и от организаторите на годишната конференция на американските републиканци. Т.е.  това, което ние правим на 22 март, те го направиха малко по-рано във Вашингтон, те го направиха в щата Вирджиния, град Ричмонд, на 20-30 минути път от Белия дом. Ние бяхме там на петдневно посещение. Първият ден беше много интересен, защото имах възможността да посетя Държавния департамент на САЩ, имах срещи с всички ключови шефове на отдели. Едни от най-интересните бяха с г-н Пфайфър, който отговаря за Югоизточна Европа и България, от името на американското правителство, той е главен съветник, той е човекът, който всъщност определя дневния ред и човека,  и разбира се среща с Департаментът, който  налага санкциите на Русия и санкциите по Закона „Магнитски.“

Това са два типа санкции, едните са специално за руски фирми и руски бизнесмени, руски политици, а другите са за държави по света, предимно от третия свят, които нарушават човешките права. България, по моя информация, не е в този списък на разследвани държави, политици, общественици по Закона Мажнитски. Не казвам, че Щатите са доволни от нашите политици и бизнесмени.

Не казвам, че те не разследват техни пари, транзакции и т.н. Но по Закона Магнитски аз нямам информация такива процедури  да има за България. Подобни слухове се навързват в българските медии, защото явно някой има пари да плаща на българските медии и на американски лобисти.

Това, което ще кажа на колегите политици в България , или пък на тези, които са, знаем че е модерно ,да се наричат олигарси да са в изгнание. Искам да кажа на всички такива олигарси в изгнание, да не си хабят парите, защото парите рано или късно свършват, да не и харчат по американски лобисти, защото Вашингтон е пълен с лобисти. Реално огромният бизнес във Вашингтон е политиката, защото политиците са там на заплата, както знаем. И Доналд Тръмп може да е милиардер, но като стана президент получава заплата.  90% от бизнеса във Вашингтон това е лобизъм и то е напълно законно, и всеки има право, когато е регистриран като лобист, да взема пари от тази дейност. И от г-н Иван Иванов, и от г-н Петко Маринкин да вземе няколко милиона  долара и да парви каквото си иска с тях. Може да подаде заявление . Един елемантарен пример, обърна се Бареков към водещата. Ако с теб регистрираме фирма  в Щатите, което е напълно законно, и за тази фирма похарчим 50-100 долара, на другия ден буквално може да подадеш жалба срещу мен в щатски съд и да кажеш примерно : „Николай Бареков ме наби.“ И веднага започва разследване. Това, че някой е решил по този начин да си прави ПР, е негов проблем.

Понеже питахте за Тръмп, бяхме заено гости на конфренцията, аз бях водач на делегацията заедно с Джефри ван Орден, с Джорджия Мелони, която е лидер на италианската партия „Италиански братя“, следете тази партия, тя ще има хубав резултат след  Салвини.  Мелони ще бъде мой гост на 22 март.  Това е едно фамилно събитие, политическо, там присъстваха хиляди привърженици на президента Тръмп и на републиканците, ние бяхме в  място, където са по-високопоставени хора, някои от тях ще бъдат мои гости в София. Впечатляваща реч на Тръмп, тя продължи три часа и половина. Той каза нещо много важно, че Америка има един избор – или върви по пътя на свободата или приема социализма. А това което предлага Сандърс, новия кандидат за президентския пост, си е чист социализъм.

Имах възможност да разговарям лично, да си стиснем ръцете с вицепрезидента Майкъл Пенс. Предаде много поздрави на всички приятели, на всички депутати европейския парламент чрез мен. Както и на всички приятели на консервативната идея в България.  Г-н Пенс не е казал предайте на американофилите много поздрави, каза на тези, които обичат Америка. Защото аз нито обичам Америка, нито обичам Русия, аз обичам България. Като ме поканят руснаците, виждам се с руснаците, като ме поканят американците – аз съм там. Друг е въпросът, че американците ме канят прекалено, прекалено често и аз се чувствам поласкан от това нещо. Така че Пенс изпрати поздрави на всички консерватори в България.

Евродепутатът бе попитан какво се крие зад скандала с парите за мюфтийството.

"Аз не отричам факта, че ГЕРБ и ДПС са в открита симбиоза напоследък в парламента, патриотите са като едни кукли на конци пред тях, но тук има конкретен скандал, искам да коментирам него. Питам г-да патриотите, днес ли се събудиха с това решение на ГЕРБ и ДПС да се опростят дълговете на мюфтийството?  Това е от миналата седмица, най-малкото да бяха чули Нинова какво говори.  И сега директно ще кажа, никакви илюзии - тези, които в момента скачат, че се опрощават дългове на мюфтийството, играят срещу националната сигурност на България.

Значи Борисов увърта всичко. Той първо беше ченге 10 години. Цветанов, какво да кажа, това може би е най-мрачната фигура в България, когато говорим за избори, но Цветанов също беше ченге. Да не говорим, че ДПС отдавна държат службите в България, което не е тайна. Да дадаме на нашите мюфтии да плаща Саудитска арабия, да плаща на Осама бин Ладен фондацията, или да плаща Ердоган. Не мога да разбера това.

 Понеже Валери Симеонов е казал, че това са смешни пари за едни обръчи от фирми, а 8 милиона наистина са смешни пари за държавата.  Държавата срещу едни 8 милиона, при положение, че държавата харчи всеки ден стотици милиони за какво ли не, за глупости, за да задоволяват прищевките на патриотите, ми да кажем, че държавата даде 300 милиона, за да строи тази фалшива ограда на Валери Симеонов!  Това са неща, които са ясни, те са абсолютно червени линии, така че пак да обобщим: или плащаме  8 милиона за заплатите на ходжите, ние - държавата, и ходжите спазват българските закони, и не отглеждат талибани в гетата, които създадоха през последните трийсет години от ранната ни демокрация, или оставяме Ердоган да свърши тази работа.

Пак Ердоган е малкият проблем, да не я свършат саудитците тази работа. Това не е легитимното правителство на Саудитска арабия, което знаете, че е между чука и наковалнята, а различни фондации, то къде ли няма вече радикален ислям? Не бих казал, че трябва да лепим радикален ислям на сунитите само. Въпросът е ние какво искаме да правим, тук, в България. Искаме ли да отглеждаме талибани или искаме държавата да си стои на мястото? Предпочитам така да го кажа, защото аз няма да подкрепя ГЕРБ и ДПС, но подкрепям решението. Нямам нищо против симбиозата ГЕРБ с ДПС, те просто  трябва да излязат публично и да кажат: „Да, в момента държавата е в наши ръце, ние определяме курса на управлението.“ Защото в момента патриотите, които са се разпаднали, вече  са в абсолютен колапс, са използвани като смокинов лист и  те днес между другото продължават да се излагат. Защото те имат информация, те са там, те са във властта. Примерно Красимир Каракачанов е силов вицепремиер, той ли няма информация кой храни мюфтиите и ходжите в България?"

Тъй като  приключва мандата ви като евродепутат, имахте неща, свързани с вътрешната политика. Едното е нашата колежка Елена Йончева, знаете какви скандали заформи в държавата, имате ли повече информация докъде е стигнало разследването?

"Аз повече не мога да давам информация по казуса. Каквото съм имал, съм го казал. Първо го казах пред обществото, бях извикан в прокуратурата. Като всеки съвестен гражданин, когато ти звънне прокурор, ти не можеш да избягаш в чужбина. Така че бях в прокуратурата, разпитът ми продължи часове, по адрес на Елена Йончева и ситуацията около нея, какво знам, какво не знам, как е излъчвала предаванията си, какви договори е имала, всичко съм казал, подписал съм се, сложил съм си трите имена и подписа така че оттук нататък прокуратурата да бъде така добра, а доколкото виждам те имат интерес  да си свършат работата, доста свестни хора се занимават с това дело. Не са хора, които са настроени, ме едва ли не трябва да се обезкостява Елена Йончева или Николай Бареков, или Бойко Борисов. Това са обективни хора, доколкото знам са командировани от провинцията прокурори. Така че г-жа Елена Йончева да си чака развитието на ситуацията. Аз същото съм го казал и пред обществото, там влязох в по-голяма конкретика. Имам съвет от прокуратурата да не го казвам публично. Нямам документ, не разполагам в съзнанието си с такъв документ, че г-жа Елена Йончева е била в трудово-правни отношения с телевизията, която аз управлявах. След като не е била с такива трудово-правни отношения, моят дълг към нея е да не се приравнява до мен, нито колегите в телевизията, които са били там на заплата. Защото тя излезе и каза, че атакували журналисти от ТВ7. По тази логика всички трябва да отидем в прокуратурата. Разликата е, че като сме си вземали заплатите, сме си внасяли данъците.

Когато накрая си получих парите по договора, аз компенсирах телевизията, защото се отказах от две трети от сумите, които имах да получавам.  Като си взех тези 30% първото нещо, което направих, беше да си платя данъците. Те ми предлагаха разни хора, г-н Василев, ако може на ръка да си взема парите и затова ме разпитваха и мен прокурорите. Само че аз отидох с документи, ето по този документ съм си взел тези пари, това са ми платените данъци, може да бъде проверено. Г-жа Йончева трябва да извърви този път, като гледам не го е извървяла.

Как беше възможно моя милост да бъде разкостен с проверка 10 години назад във времето, заедно със съпругата ми, с жената, с която живея, децата ми бяха проверени, къщата ми беше проверена, а пък г-жа Елена Йончева да не е проверена от НАП? Защо прокуратурата не възложи проверка на НАП, както направи с мен и други хора? Прокуратурата направи същото и с Делян Пеевски. Т.е. какво се оказва сега, че когато си в обществото и си политик, както беше в случая с Бареков и с Пеевски,  срещу теб има медийна кампания, прокуратурата лесно ти реже главата, а когато те издига твоята партия и медиите ореол на светица, в случая с г-жа Йончева, прокуратурата я е страх да накара НАП да си свърши работата, това е България все пак. Затова не проверява всички на еднакво основание. Започват избори. И мен ме провериха предизборно. Знаете ли кога излезе моята проверка? В първия ден на изборната кампания."

Делото срещу Иво Прокопиев е доста напреднало, текат разпити на свидетели, вие сезирахте за нарушения, припомни водещата.

"То е по мой сигнал, това дело започна по мой сигнал в прокуратурата, аз бях още в ТВ7, това беше разследване на ТВ7, аз бях човекът, който си сложи подписа под това разследване и го дадохме в прокуратурата да се види дала Трайчо Трайков или Симеон Дянков, тогава честно казано, Прокопиев ми се губеше като участие в този случай. Сигналът основно беше срещу Трайчо Трайков, явно после е изплувал Прокопиев, защото ми се стори доста нелепо да продаваш акции на държавно предприятие, т.е. да приватизираш през борсата, което звучи доста хубаво.  Обаче после се оказа, че борсовият посредник е един и същи участник.

Америка е държава, от която могат да се вземат много хубави неща. Основното престъпление в Америка не е по  наказателното право, а по търговското. Най-голямото престъпление в Америка  е да договаряш цена на акции. Ако за убийство и изнасилване можеш да получиш присъда до 100 години например, за сговаряне продажба на акции, за подбиване цената на акции, за изкуствено завишаване -  от 500 години нагоре са присъдите. За да имат наистина нещо в главата си американските финансисти, американските прокопиевци. Защото бутайки финансовия пазар, ти буташ свободата на капитала. Бутайки свободата на капитала, ти обричаш свободата на хората. Отделно, човекът, който не вярва в пазарните принципи, не говорим за псевдолиберали, които само ги проповядват, но не ги правят. Говорим за най-консервативното нещо в демокрацията – пазара. В края на краищата в учебниците по история какво пише – една нация тръгва да става нация, когато има свой пазар. Езикът е едно на ръка,  религията едно на ръка, има нации, които имат 15 хиляди религии…

Подавал съм и други сигнали, прокуратурата малко избирателно ги гледа, по някои трябва да работи веднага, други се бавят с години. Остана и недовършена работа.", каза Бареков.

Понеже уклончиво отговаряте дали ще се кандидатирате за евордепутат, казахте, че ще ставате учител по литература. Намерихте ли си училище?, попита го водещата в студиото на ПИК.

"В интерес на истината  в моята диплома пише, че съм завършил литературознание. Но това ми дава право да работя и като учител. Искам да заявя на всички протестъри, които започнаха срещу мен неистова атака. Атаката беше как може този неграмотен човек да стане учител? Бареков е завършил с оценка много добър, с оценка отличен или много добър на държавните изпити, и е магистър филолог, специалист по литературознание. Т.е.аз мога да преподавам литература, включително и в университета. Атаката срещу мен беше толкова долнопробна, толкова гадна, "как го виждате Бареков като учител, бил заплаха за българските ученици?!"

Един откровен, политически джендър, си позволява да издава присъда срещу мен, бащата на 4 деца, който възпитава синове вкъщи, които учат в български учебни заведения, литераторът,  отличникът от университета.  Имам няколко предложения за работа, политиката не е за мен самоцел. Мога да изляза от политиката, после пак да се върна, това е предложение за работа, което лично аз сам си направих, е да поискам да отида в някое училище в България, което има криза за учители. Аз не искам за преподавам в Първа столична гимназия или в Английската. Искам да отида някъде в провинцията, да е близо до дома ми, където да работя  и да общувам с деца.  Преподавал съм в ТОХ-а в Пловдив, училище създадено от моя вуйчо Анастас Бареков, целият Пловдив го знае, така че аз има къде да отида на работа.  Разбира се имам едно-две предложения от чужбина, все пак моята дипломатическа и политическа дейност през последните пет години е известна в целия  свят, за жалост едното предложение не е в европейския континент, а от по-далеч, знаете, че посетих много бедни държави. Имам една оферта, която ми стои  в джоба - да бъда един от основните съветници по европейски въпроси на сегашния министър-председател на Тимор-Лесте, но това е просто на другия край на света. Имам четири деца, от които едното е пеленаче, но не мога да тръгна до другия край на света, ей така. Така че Николай Бареков без работа няма да остане, има достатъчно много предложения.

За изборите ще мислим до 22 март, когато ще мине конференцията, ще се посъветвам и с партията и с приятели. При всички положения  Презареди България ще участва. Аз  не съм песимист, че това може да бъде и в коалиция с партия „Атака“. Това, че сме замразили разговорите с Волен, не значи, че сме ги прекратили, че сме се обидили, не сме се отнасяли както Валери Симеонов към Сидеров. Вярното, което каза Волен при теб, е че не сме се женили, не сме джендъри. Аз съм оптимист, мисля че до седмица, на 22 март  "Атака" могат да бъдат приети в Алианса на консерваторите.", обясни още Бареков.

 

 

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Тихомир Томов - 19:34, 09 март

    Коалиция със СубСидеров е равно на коалиция с мъртвец !

  • Дичо - 12:28, 09 март

    Брей, че грандоман!

Напиши коментар

Коментари