сряда, 13 март 2019, 14:20 ч.

Класация

Виена отново е най-добър град за живеене, София е 116-та

BNews.bg

Виена отново е най-добър град за живеене, София е 116-та

Виена и европейските градове остават за десета поредна година начело на класацията за най-добро качество на живот за 2019 година, сочи проучване на консултантската компания Mercer, цитирано от Франс прес. София отново е на 116-о място от 231 града.

В топ 10 след Виена се нареждат Цюрих, Мюнхен (на трето място заедно с Ванкувър в Канада и Окланд, в Нова Зеландия), Дюселдорф (6-о място), Франкфурт (7), Копенхаген (8), Женева (9) и Базел (10). Париж е на 39-о място.

Данните, използвани за класацията, предназначени за предприятията, които командироват служители, са анализирани между септември и ноември 2018 година и не отчитат движението на "жълтите жилетки" във Франция.

Проучването за 2019 година установява, че всички градове в САЩ са слезли в класацията, освен Ню Йорк (44-о място), което се изкачва с едно стъпало благодарение на постоянния спад на престъпността. Резултатът е променен поради все по-обтегнатите икономически и търговски отношения с много страни и дори със съюзници на САЩ, според проучването.

Сред азиатските градове Сингапур е с най-добри позиции по отношение на качеството на живот, следван от Токио (49-а позиция) и още четири града в Япония. Двете столици с най-силно замърсяване на въздуха са Пекин и Делхи, които са класирани съответно на 12-о и 162-ро място.

Най-накрая в класацията са градове в Африка и Близкия изток, където има сериозни проблеми със сигурността, подобно на Порт-о-Пренс, в Хаити (228-о място).

Последен е Багдад (231-во място) въпреки значителните подобрения в сигурността и санитарните услуги.

В Латинска Америка градът с най-добро качество на живот е Монтевидео (78), докато Каракас е слязъл с 48 стъпала до 202-о място, тъй като стандартът на живот рязко е спаднал в резултат на политическата и икономическата нестабилност.

Качеството на живот се определя от множество фактори - от достъп до обществен транспорт и нива на уличните задръствания до възмо можността за жилищно настаняване и обучение в международни училища и културен живот.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари