сряда, 13 март 2019, 16:00 ч.

Хаос в парламента

КПКОНПИ се отчете на етичната комисия, Данаил Кирилов бесен!

BNews.bg

КПКОНПИ се отчете на етичната комисия, Данаил Кирилов бесен!

Остро възразявам срещу това, че докладът за дейността на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е разпределен в Комисията по етика, а не в правната комисия.

Това заяви бесен председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов в пленарна зала при гледането на доклада за дейността на КПКОНПИ, който накрая не бе гласуван, заради края на работното време на депутатуте и те го оставиха за утре, 14 март.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев обаче специално благодари на етичната комисия за приемането на доклада.

Според него през миналата година в цели 34 законопроекта, гласувани в парламента, КПКОНПИ е направила 101 бележки и 127 предложения относно наличието на корупционен риск. Приети са 57 предложения в 15 законопроекта.

Антикорупционната комисия е наложила глоби и санкции по наказателни постановления за малко над 105 хил. лева. В съда са уважени искове за незаконно придобито имущество за малко над 826 хил. лева, като председателят на КПКОНПИ изрази задоволство, че имало "гражданска конфискация" т.е. неподвластна на съда и благодари на правната комисия на парламента за бързата реакция да позволи това.

Георгиев каза и, че имало над 700 декларации с несъответствия на лица, заемащи публични длъжности – включително депутати, министри, кметове, които сега щели да бъдат търсени да си отстранят пропуските в декларациите. Имало и "много смущаващи неща", добави председателят на КПКОНПИ, без да влиза повече в уточнения.

Оказва се обаче, че в териториалните звена на КПОКОНПИ най-често идвали уведомления за престъпления, свързани с наркотици, а чак на второ място са уведомленията за организирана престъпна група, а под 7% са уведомленията за престъпления против финансовата и данъчната система. Като по-конкретни успешни измерения на работата на КПКОНПИ бяха посочени случаите "Иванчева и Петрова", този с кмета на Септември Марин Рачев, като при него КПКОНПИ установи конфликт на интереси чак като вече имаше дело в съда, и арестите в ДАБЧ.

И макар нито един от тези случаи все още не е намерил окончателна развръзка в съда, Георгиев поясни, че щом прокуратурата ги е поела и превърнала в съдебно дело, значи КПКОНПИ си е свършила работата и сега държавното обвинение трябва да го стори в съда. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари