четвъртък, 14 март 2019, 19:30 ч.

От днес

Работодателите вече могат да наемат работна ръка от Молдова

BNews.bg

Работодателите вече могат да наемат работна ръка от Молдова

Работодателите могат да получат указания и необходимата им информация както от териториалните поделения на Агенция по заетостта, така и от електронната страница на Агенцията.

От днес започва прилагането на Спогодбата за регулиране на трудовата миграция между България и Молдова. Тя беше подписана в края на миналата година, като всички условия за набирането и наемането на кандидати по заявки на български работодатели вече са уредени.

Представителите на бизнеса, които желаят да наемат работници от Молдова, могат да подават своите документи в бюрата по труда. Спогодбата ще се прилага за работници мигранти, които са граждани на една от двете държави, имат сключен индивидуален трудов договор по тази спогодба и притежават необходимото разрешение за пребиваване на територията на другата държава:

- работници за първоначален период до една година и с възможност за последващо продължаване за общ срок до три години;

- сезонни работници за максималния период , съгласно законодателството на приемащата държава.

Условията на Спогодбата ще се прилагат единствено за новонаети лица и не са приложими за вече работещи чужденци в България. Съгласно Спогодбата и процедурата по прилагането й:

- посредничеството на Агенцията по заетостта е безплатно.

- няма определен годишен контингент/квота.

- за работниците по спогодбата НЕ се изисква разрешение за работа.

- достъпът до пазара на труда се разрешава за заемането на длъжности, за които по закон не се изисква българско гражданство.

Работодателите могат да получат указания и необходимата им информация както от териториалните поделения на Агенция по заетостта, така и от електронната страница на Агенцията.

Работодателите, които проявяват интерес, могат да подават документите си във всяко бюро по труда без ограничение от месторабота и адрес на управление. Фирми, извършващи посредническа дейност по наемане на работа, освен когато са работодатели, не могат да участват в Спогодбата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари