петък, 15 март 2019, 14:30 ч.

Глобите ще стигат до 4600 долара или 15 дни затвор

ОКОНЧАТЕЛНО СЛОЖИХА КРЪСТА НА СВОБОДНОТО СЛОВО В РУСИЯ! Тежка глоба и затвор, ако обидиш Путин с фейк

BNews.bg

ОКОНЧАТЕЛНО СЛОЖИХА КРЪСТА НА СВОБОДНОТО СЛОВО В РУСИЯ! Тежка глоба и затвор, ако обидиш Путин с фейк

Руският президент Владимир Путин е на път да подпише законови актове, които ще задушат и последните остатъци от свободното слово, съобщава „Блумбърг“. Два от декретите ще обявят за незаконно публикуването на материали, „изразяващи неприлична форма на ясно неуважение“ към руската държава. Глобите ще стигат до 300 000 рубли (4600 долара) или 15 дни затвор за нарушителите.  

Другите два акта забраняват разпространението на фалшиви новини „застрашаващи обществената сигурност“. Глобите там могат да стигнат до 1,5 млн. рубли (23 000 долара).  

Статията на „Блумбърг“ е озаглавена – „Обиждаш Путин – плащаш 23 000 долара глоба“.   Кой, обаче, ще решава дали е нарушен законът? Това няма да е съдът, а Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации – Роскомнадзор. Това е агенцията, която следи какво се случва в медиите и интернет. Тя ще има правото да изисква всяка информация, която се счита за обидна, да бъде свалена веднага. Ако това не стане, органът има право да блокира достъпа до източника на информацията, който я публикува.  

Законите са директно нарушение на руската конституция, където в чл. 29 пише, че цензурата е забранена. Законите за обида са в разрез и с Европейската конвенция за човешките права, която Москва е подписала.  

Съветът за гражданско общество и човешки права на самия Путин, в който влизат няколко съдии и адвокати, предупреждават законодателния орган за отварянето на вратата към арбитражни дела. Дори министри от правителството и офисът на главния прокурор оспорват законите, посочвайки че дефинициите в тях са твърде неясни.   Въпреки това, съдейки по реакцията на прессекретаря на Путин, президентът ще подпише актовете. Дмитрий Песков отказа да нарече законопроектите цензуриращи и го описа като „добре обмислени“.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • възмутен - 15:31, 15 март

    Възмутен съм заради нашите си български работи. За руските да се възмущават руснаците. Не съм им аз избирал фюрерчето.

  • до "възмутения" - 15:17, 15 март

    Уж си възмутен, а Русия не те интересува! По-добре кажи изпод кой камък изпълзя?!

  • възмутен - 14:58, 15 март

    Пет пари не давам какво става в тая пропаднала Русия. Тя воглаве с фюрерчето си трябва да е благодарна ако китайците се навият да я осиновят. По-тревожно е, че тенденции на задушаване на свободното слово има и у нас, но медиите се правят, че не ги забелязват. Пресен пример: преди няма и седмица някаква световнонеизвестна "професорка по история" /по какво друго!/ направи призив да се спре със свободната журналистика, защото не и харесвали тезите на Иво Инджев и Александър Йорданов, представете си! Двама от най-големите български ерудити трябва да млъкнат, за да не развалят рубладжийските опорни точки. Ден по-късно моторизирани мутри се опитват да осуетят представянето на книгата на Инджев "Измамата Сан Стефано" в Добрич, но добре, че полицията и възмутени граждани ги спират. Ще чуем ли винаги активния борец срещу безобразията в държавата Димитър Байрактаров да проучи и коментира нещо по въпроса, или и в тазседмичното предаване ще нищи пак два часа дипломата и сексуалната ориентация на никого неинтересуващия Джамбазки?

Напиши коментар

Коментари