петък, 15 март 2019, 15:30 ч.

Високи темпове

Япония очаква обяснения от Китай за нарастващите разходи за отбрана

BNews.bg

Япония очаква обяснения от Китай за нарастващите разходи за отбрана

Докла за работата на правителството, който е разпространен на сесия на китайското събрание на народните представители съобщава, че през 2019 г.

Японското правителство очаква обяснение от Китай във връзка с високите темпове на растеж на разходите за отбрана и възнамерява да поиска повече прозрачност от Пекин по този въпрос, коментира на пресконференция в Токио министърът на външните работи на страната Таро Коно, цитиран от ТАСС.

"Всяка година китайските разходи за отбрана растат. Високите темпове на растеж се запазват въпреки забавянето на икономическото развитие. Нужни са съвместни усилия, за да ги направим (б.г. разходите) по-прозрачни", допълва той.

Според Коно, Пекин трябва да даде обяснения по този въпрос, тъй като подобен растеж на разходите за отбрана може да окажат влияние върху ситуацията в региона.

Докла за работата на правителството, който е разпространен на сесия на китайското събрание на народните представители съобщава, че през 2019 г. Китай планира да увеличи разходите за отбрана със 7,5% до 1,19 трилиона юана - около 177,61 млрд. долара.

Според официални данни, през 2017 г. военният бюджет на Китай е увеличен със 7% и за първи път в историята той е над 1 трилион юана, достигайки 1 044 трилиона юана (около 151,97 милиарда долара).

Миналата година КНР увеличи разходи си за отбрана с 8,1% до 1,11 трилиона юана (около 175 милиарда долара).

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари