петък, 15 март 2019, 17:20 ч.

В областните градове

Преглеждат ни безплатно за туберкулоза от 18 до 22 март

BNews.bg

Преглеждат ни безплатно за туберкулоза от 18 до 22 март

Инициативата се провежда всяка година от 2009 г. насам и е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност относно заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

Безплатни прегледи за туберкулоза ще има от 18 до 22 март в цялата страна.Те ще се провеждат в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Поводът е Световният ден за борба с туберкулозата - 24 март. Тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: "Време е: за Свят без туберкулоза!".

По време на "Седмицата на отворените врати" на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. Ако бъдат открити случаи на туберкулоза, се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, за да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията.

Инициативата се провежда всяка година от 2009 г. насам и е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност относно заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

При кампаниите, проведени през март, юни, септември и декември миналата година, за туберкулоза са анкетирани общо 11 751 души, като на 6 935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, които вече са подложени на лечение.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари