петък, 15 март 2019, 18:30 ч.

В повече от 1600 града

Ученици от цял свят подкрепиха Грета Тунберг срещу климатичните промени

BNews.bg

Ученици от цял свят подкрепиха Грета Тунберг срещу климатичните промени

Стачки с призиви за действия имаше в над 100 страни.

Ученически стачки с призиви за действия за справяне с климатичните промени се проведоха в повече от 1600 града в над 100 страни. Шведската тийнейджърка - екоактивистка Грета Тунберг, вдъхновила протестите в цял свят, беше номинирана от трима политици от норвежката опозиция за тазгодишната Нобелова награда за мир.

От август 2018 г. Тунберг излиза всяка седмица пред парламента в Стокхолм на протест, който се разрасна и вдъхнови многолюдни ученически демонстрации с настояване за глобални действия срещу климатичните промени под лозунга #FridaysForFuture ("Петъци за бъдещето").

В Twitter Грета написа, че за нея тази номинация е чест и тя е много благодарна.  "1659 места в 105 страни. Утре свикваме ученическа стачка за нашето бъдеще и ще продължим да правим това толкова дълго, колкото е необходимо. Възрастните са добре дошли да се включат. Да се обединим зад науката".

Участниците в стачките пуснаха стотици видеа в социалната мрежа, за да покажат мащаба на протеста. 

Във Франция 209 протеста подкрепиха инициативата на Грета, в Германия - 195,  в Италия - 178, в САЩ - 158, в Швеция - 123 и 107 във Великобритания.

Един от плакатите на протестиращите ученици в Стокхолм гласи: "Не можеш да подкупиш климата", декориран с монети и банкнота от 20 крони.

Малко преди започването на протестите в петък Тунберг съобщи и последните данни за мащабите на стачката в Twitter: "Според последни данни: 2052 места в 123 страни от всички континенти, включително Антарктида. Въпросът е: Какво ще правите на 15 март 2019 г.?"

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари