понеделник, 18 март 2019, 19:14 ч.

Показания

Свидетел натопи Трайчо Трайков за продажбата на ЕVN

BNews.bg

Свидетел натопи Трайчо Трайков за продажбата на ЕVN

Решението сделката за продажбата на държавния дял акции в EVN да стане чрез фондовата борса е било на министър Трайчо Трайков. Това стана ясно от показанията на един от свидетелите по делото. Според прокуратурата, нанесените щети на бюджета, заради занижените цени, на които да продадени акциите възлизат на над 28 милиона лева. Освен Трайков, по делото са повдигнати обвинения и на Симеон Дянков и Иво Прокопиев.

На днешното заседание бяха изслушани петима свидетели, които през 2011 година са били членове на надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Според показанията на Димитър Бъчваров тогавашният министър на икономикта, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е взел решението сделката за продажбата на държавните акции в EVN да стане чрез фондовата борса.

Според прокуратурата, в момента се разпитват свидетели, които трябва да очертаят процесите, довели до извършването на сделката.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата, именно той е поискал през 2011 година от изпълнителния директор на Агенцията по приватизация Емил Караниколв да възложи оценката по сделката да се извърши от фирмата "Булброкърс”, която е контролирана от бизнесмена Иво Прокопиев. А целта била дружеството да се облагодетелства с над 1 милион лева. Бившият икономически министър Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанственост.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари